Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Kako se zaštititi u moderno vrijeme: Znate li što je to pravo na zaborav i kako ga možete ostvariti?

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka. Svrha mu je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava, kao i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.

Zaštita osobnih podataka u Hrvatskoj je ustavna kategorija - svakom je građaninu zajamčena zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda, bez obzira na državljanstvo i prebivalište te neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Pročitajte i ovo Tablica 1, porez Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na povrat poreza i zašto se on uopće isplaćuje? Slika nije dostupna IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Za mame i tate: Koja je razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta i do koje djetetove godine se smije koristiti

Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), koja se izravno primjenjuje u RH i svim državama članicama EU-a od 25. svibnja 2018. godine, moderniziran je regulatorni okvir kako bi išao u korak s brzim razvojem tehnologije i postao učinkovit u današnje digitalno doba, a ujedno i ojačao povjerenje pojedinaca u elektroničke usluge i jedinstveno digitalno tržište. 

Prava koja su zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka

Pri obradi vaših podataka organizacije/društva/državna tijela vas trebaju na jasan i sažet način informirati o uporabi vaših podataka, što obuhvaća ove informacije:

- za koju će se svrhu vaši podaci koristiti;
- koji je pravni temelj za obradu vaših podataka;
- koliko će dugo vaši podaci biti pohranjeni;
- s kime će dijeliti vaše podatke;
- vaša osnovna prava u pogledu zaštite podataka;
- hoće li se vaši podaci prenositi izvan EU-a;
- vaše pravo na podnošenje pritužbe;
- kako povući privolu ako ste je dali;
- kontakt-podaci organizacije/društva odgovorne za obradu vaših podataka.

U određenim situacijama imate pravo zatražiti i brisanje vaših osobnih podataka koji su prikupljeni. To se pravo naziva i pravom na zaborav.

Koji su uvjeti za ispunjenje prava na zaborav

Od voditelja obrade osobnih podataka u određenoj organizaciji ili društvu imate pravo tražiti njihovo brisanje (onih koji se odnose na vas) ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

- vaši osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhu u koje su prikupljeni ili obrađivani;
- povukli ste privolu na kojoj se obrada temelji i ne postoji druga pravna osnova za obradu;
- uložili ste prigovor na obradu svojih osobnih podataka te voditelj obrade nema jače legitimne razloge za obradu;
- osobni podaci nezakonito su obrađeni;
- osobni podaci moraju se brisati radi poštivanja pravne obveze iz prava Unije ili prava države kojoj podliježe voditelj obrade;
- osobni podaci prikupljeni su u vezi s ponudom usluga informacijskog društva.

Primjerice, upisivanjem svojeg imena i prezimena u internetsku tražilicu vidjeli ste da se u rezultatima pretraživanja pojavljuje poveznica na novinski članak od prije 15 godina u kojem ste lažno optuženi za krađu, a što vam uzrokuje probleme u poslovnom i privatnom životu.

Ako niste javna osoba i vaš interes da se članak ukloni nadilazi javni interes za pristup informacijama, možete se obratiti voditelju obrade (npr. Google, Bing, Yahoo) sa zahtjevom za uklanjanje poveznice iz rezultata pretraživanja na internetsku stranicu na kojoj se nalazi novinski članak s vašim osobnim podacima.

Za ostvarenje svojeg prava obratite se voditelju obrade (društvu, organizaciji koja raspolaže vašim osobnih podacima) pisanim putem, sa zahtjevom za brisanje osobnih podataka.

Upute kako zatražiti uklanjanje vaših osobnih podataka s društvenih mreža i Googlea možete pogledati OVDJE.

Kako ostvariti prava zajamčena GDPR-om? 

Da biste ostvarili svoja prava, trebate se obratiti društvu ili organizaciji koja obrađuje vaše osobne podatke, odnosno voditelju/izvršitelju obrade. Društvo/organizacija na vaš zahtjev mora odgovoriti bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od 30 dana. Ako društvo/organizacija ne želi udovoljiti vašem zahtjevu, mora navesti valjani razlog.

Primjerice, ako od banke čiji ste klijent želite pristup svojim osobnim podacima, obratite se banci pisanim putem.

Ako želite da primjerice knjižnica čiji više niste član izbriše vaše podatke, obratite se knjižnici. Ako ne želite više primati promotivne materijale trgovačkog društva na čijoj ste listi primatelja takvog sadržaja, obratite se pisanim putem tom trgovačkom društvu, a ako želite da Google ukloni informacije o Vama iz rezultata pretraživanja - obratite se Googleu. Ako je vaš zahtjev opravdan, oni su dužni tako postupiti.

Ako je voditelj obrade pak odbio vaš zahtjev, a smatrate da vam je povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka, obratite se Agenciji za zaštitu osobnih podataka sa zahtjevom za utvrđivanje povrede prava. 

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene