Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor u Saboru

'Imam puni legimitet za prijedlog nove vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor uoči sinoćnjeg glasovanja o davanju povjerenja novoj Vladi RH, zahvalila je saborskim zastupnicima na raspravi, naglasila da ima puni legitimitet za predlaganje sastava nove Vlade, ali i izrazila žaljenje zbog toga što je rasprava u Hrvatskom saboru u pojedinim trenucima izlazila iz demokratskih okvira.

Kosor je istaknula kako legitimitet crpi kako iz mandata koji joj je povjerio predsjednik Republike, tako i iz rezultata izbora. Sa žaljenjem je ustvrdila kako je u pojedinim trenucima predloženim članovima Vlade teško bilo slušati raspravu, te je iz fonograma citirala riječi poput 'izdajice', 'kukavice', 'dezerteri'.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

'Kvalifikacije upućene premijeru Sanaderu su naprosto neprihvatljive', dodala je te naglasila kako je bivši premijer napravio iznimno puno u demokratizaciji društva, te u pregovorima s EU. Podsjetila je kako je Republika Hrvatska ušla u NATO i Vijeće sigurnosti UN-a upravo za vrijeme Sanaderove Vlade, te kako je također vraćen i dug umirovljenicima. 'Bio je na čelu Vlade RH kad je trebalo provesti puno reformi", rekla je.

Linića razbjesnio Šuker

Inače, pojedinačna rasprava saborskih zastupnika trajala je gotovo devet sati, s velikim brojem replika, a na njenom kraju Slavka Linića (SDP) razbijesnila je opaska kandidata za ministra Ivana Šukera. 'Ne, ti lažeš!', povikao je Linić bijesno prema ministru Šukeru nakon što mu je ovaj tijekom govora, u kojem je prošlu Vladu i njene ministre prozvao za neodgovorno upravljanje, dobacio da laže.

Uslijedile su reakcije SDP-a na Šukerovo dobacivanje, a u više navrata Linić je podizao ton i jačinu glasa, da bi mu predsjednik Sabora Luka Bebić, nakon što je Linić iz saborske klupe opetovano bijesno reagirao, rekao kako 'stalno galami u Saboru' te da se smiri.

'Stalno galamite, a prije nekoliko mjeseci ste i mene izvrijeđali i niste se ispričali', rekao je Bebić SDP-ovom zastupniku Liniću. 'Mene opominjete, a ministar mi viče da lažem, s kojim pravom?', odgovorio mu je Linić. Prethodno se Bebić u raspravu uključio i iz saborskih klupa rekavši kako oporba zaziva prijevremene izbore, 'a moli Boga da do njih ne dođe'. Takve je zahtjeve ocijenio nerealnima i neozbiljnima, te rekao da bi oporba na izborima osvojila slabiji rezultat nego 2007. godine.

Ponašali se poput rogova u vreći

Na ocjene oporbe da je nova vlada 'sklepana' Bebić je odgovorio podsjećanjem na šesteročlanu koalicijsku vladu Ivice Račana čiji su se članovi, kako je rekao, ponašali poput rogova u vreći. 'Ovo je daleko veći napredak od te šesterokrake sklepane vlade', rekao je. Bebić je nadalje kazao i da se danas u Saboru čula velika galama, i to 'što manja stranka, to veća galama'. Posebno je izdvojio HNS i njegove čelnike za koje je rekao da ih obilježava aroganciju, bahatost, prepotencija, diskvalifikacije i uvrede.

>> Sabor izglasao povjerenje Jadranki Kosor i njezinim ministrima

'Oni drugačije ni ne znaju. Sami sebe vide kao spasitelje bez političkih i moralnih kriterija da to budu', rekao je Bebić i podsjetio da je Radimira Čačić 2005. godine HDZ nazvao malom strančicom, a danas je njegova stranka '11 puta slabija od HDZ-a' i sve se više pretvara u malu regionalnu strančicu. 'A oni bi da nam vladaju', zaključio je Bebić i pozvao zastupnike da iskažu povjerenje novoj Vladi RH. Nova Vlada Jadranke Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika. Naime, 83 zastupnika glasovalo je ZA, 45 je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. (Hina)

Mislite li da će Kosor biti uspješna na premijerskom mjestu?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene