Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Još uvijek operiraju slovačkog premijera, u životnoj je opasnosti: Objavljeni detalji o atentatoru

Kome zvona zvone

Imaju općinu, a nemaju ni vodovod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da se treba ukinuti velik broj općina, slažu se svi. Ali kada? E tu su političari podijeljeni. Imamo više od 400 općina, a mnoge se financiraju samo uz pomoć države.

Farkaševac kod Vrbovca jedna je od njih. I dok se mnogi grčevito bore zadržati svoje općine na životu, u Farkaševcu su sve glasnija razmišljanja da će sasvim normalno moći živjeti i bez svoje općine. Pošta, ljekarna, manji dom zdravlja, osnovna kao i mala škola uglavnom je sve što nudi općina Farkaševac. Tek nešto više od dvije tisuće stanovnika općine Farkaševac malo toga može obaviti u svojoj općini. Po sve važnije dokumente, poput primjerice domovnice, moraju ići u obližnji Vrbovec.

Pročitajte i ovo Šalteri opet rade - 3 Pomaže nova tehnologija Provjerili smo ima li gužvi na šalterima i što učiniti ako vam je istekla osobna ili vozačka Djed i unuk Snalaze se na sve načine Brojni Slavonci ne mogu do trgovine, ljekarni, bankomata: Stožer pokušava olakšati kretanje spajanjem teritorija

I dio stanovništva smatra je besmislenom. Općina je bez vodovoda, a s godišnjim proračunom od svega tri milijuna kuna samostalno si ga teško može priuštiti. Dio novca daje im županija, a na plaće četvero općinara i ostale izdatke troši se 300-tinjak tisuća kuna na godinu. Ne čudi što je za opstanak općine, onaj koji dijelom živi zahvaljujući općini, a to je njezin načelnik. On tvrdi kako bi njezino ukidanje značilo bi usporavanje napretka.

'I da mi sutra nemamo općinu da li će ti sportski klubovi, imamo dva sportska kluba, da li će oni postojati? Općina je ta koja financira te klubove. Ne samo klubove, mi imamo i malu školu, a općina je ta koja financira malu školu', objasnio nam je Željko Copak, načelnik Općine Farkaševac. S načelnikom se uglavnom slažu i poljoprivrednici. 'Prije nikad ništa nismo dobili a sad kad smo svoji, bliže lovi, više dobivamo', rekao nam je Drago Fabijančić, jedan od poljoprivrednika. Glomaznom državnom aparatu čini se ipak odzvanja. Vladi je postao prevelik teret. O sudbini Farkaševca i ostalih oko 150 općina odlučivat će u rujnu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene