Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug 7.12.

IDE SE U NOVE KONZULTACIJE 'Nitko ne raspolaže dostatnom potporom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završen je prvi krug konzultacija s predsjednicima političkih stranaka čiji su pripadnici osvojili mandate u Hrvatskom Saboru obratila se javnosti.

Nakon cjelodnevnih konzultacija na Pantovčaku gdje je održan prvi krug konzultacija s predsjednicima političkih stranaka čiji su pripadnici osvojili mandate u Hrvatskom Saboru, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, obratila se javnosti.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a - 1 Parlamentarni izbori 2024 Koalicija ljevice optužena za plagijat. Nekima je smiješno, drugima baš i ne: ''Sve to može u konačnici smanjiti vjerodostojnost'' Izjave za medije zastupnika HDZ-a - 1 reakcija vladajućih HDZ o lijevoj koaliciji: "SDP i patuljci oko Peđe Grbina doživjet će politički debakl"

MOST i dalje ne staje ni uz lijevu ni uz desnu koaliciju

'Hrvatice i Hrvati, građani Republike Hrvatske, upravo sam završila prvi kurg konzultacija s predstavnicima političkih stranaka i saborskim zastupnicima, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina izabranih u Hrvatski sabor. One su pokazale da u ovome trenutku nitko ne raspolaže dostatnom potporom zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar', kazala je Grabar-Kitarović u javnom obraćanju nakon provedenog prvog kruga konzultacija na Pantovčaku.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u četvrtak navečer da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija o davanju mandata za sastavljanje Vlade za 7. prosinca, izrazivši pritom zabrinutost činjenicom da su neki od izabranih zastupnika bili izloženi političkim i institucionalnim prijetnjama, te pozvavši sve političke aktere na punu odgovornost.

Najavila je da će drugi krug konzultacija biti 7. prosinca.

"U cilju potpune transporantnosti s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i insitucionalnim", naglasila je predsjednica Republike.
Pozvala je sve aktere u političkom procesu odabira mandatara "na punu odgovornost", te najavila da će prvu sjednicu sabora sazvati za 3. prosinca.

"Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone Republike Hrvatske, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti. Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanja 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za dan 3. prosinca. Držim da nema potrebe za odugovlačenje, neka se Sabor konstituira i počne sa radom", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Prema Ustavu, predsjednica Republike mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Čelnik koalicije "Hrvatska raste" Zoran Milanović kazao je novinarima nakon konzultacija na Pantovčaku da ima 66 potpisa potpore, dok je čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko izjavio da ima "jako velik broj vjerodostojnih potpisa". (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene