Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda za genodic

ICJ: Nad Srbima u Hrvatskoj nije počinjen genocid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) utvrdio da nad hrvatskim stanovništvom tijekom rata od 1991. do 1995. nije počinjen genocid sud je u utorak utvrdio da ni nad Srbima nije počinjen genocid, štoviše utvrdio je da nije bilo neselektivnog granatiranja gradova tijekom Oluje.

Hrvatska je 1999. tužila Srbiju za genocid nad Hrvatima u četiri ratne godine, a Srbija Hrvatsku 2010. za genocidnu kampanju protiv lokalnih Srba u akciji Oluji u ljeto 1995.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer o presudi VIDEO 'Nismo zadovoljni presudom, ali je civilizirano prihvaćamo' Slika nije dostupna Nejasni dio presude VIDEO Presuda za genocid: Analiza Ivane Petrović

Sud je utvrdio da su se zločini nad Srbima i njihovo zlostavljanje tijekom Oluje dogodili ali nisu dosegnuli razmjere genocida.

ICJ: Odbačene obje tužbe

Analizirajući brijunski transkript na kojem je hrvatsko vodstvo 31. srpnja 1995. dogovorilo izvedbu operacije Oluje sud nije utvrdio nikakvu genocidnu namjeru.

U najboljem slučaju moglo bi se zaključiti da je hrvatsko vodstvo uzimalo u obzir da će operacija izazvati bijeg stanovništva i da je bilo zadovoljno takvom posljedicom i da ništa ne bi učinilo da spriječi takvu posljedicu. Čak i da je takav zaključak točan on je daleko od dokazivanja genocidne namjere, kazao je predsjednik suda Peter Tomka.

Sud je stoga odbacio i srpsku protutužbu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene