Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad bez plaće

Hoće li država kazniti samu sebe? Njezini radnici mjesecima bez plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je neisplata plaća kazneno djelo, ni sama država ne pridržava se zakona. Većinski je vlasnik u tvrtkama koje mjesecima svojim radnicima nisu isplatile plaću.

Zbog neisplate plaća radnici Kaštelanskih staklenika već su podigli prijavu.  Nakon prijave DORH-u radnicima staklenika isplaćeno je 8 plaća, no neisplati plaća tu nije kraj.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

'Nakon toga neisplata se nastavila tako da je nama sad uprava dužna plaću za prosinac, siječanj i veljaču.', rekla je Jagoda Dragun, zaposlenica staklenika.

Neisplata plaća nikako da u praksi zaživi kao kažnjivo djelo

Damir Klarić, sindikalni povjerenik Novog sindikata rekao je kako 'država Hrvatska kao većinski vlasnik ove firme svakako u ovom slučaju snosi odgovornost.'

Problemi se rješavaju kratkoročno, a radnici i dalje rade bez plaća i to u državnim tvrtkama, sličan je slučaj i s radnicima karlovačkog Adriadizela koji broje 128 dana bez plaća.

'Treba sve to izdržati. Primanja nije bilo zadnjih 3 i pol mjeseca znate, teško je jako.', rekao je Miloš Solak, radnik u Adriadizelu.

Iako je Vlada donijela odluku da je neisplata plaća kazneno djelo, ni sama se toga ne pridržava. Od tri vlasnika Adriadizela država ima najveći udio - 32 %.

'Jednostavno ne možete dokučit što država želi. Po medijima pričaju jedno a rade drugo, obećavaju brda i doline, a na kraju običan čovjek ispašta.', reako je Vlatko Benković, predstavnik radnika.

Milan Bandić predložio otkaze i smanjenje plaća

Radnici prijavu zbog neisplaćenih plaća još nisu podnijeli. Nadaju se dogovoru uprave i potencijalnih ulagača. A iz ministarstva gospodarstva poručuju kako će učiniti sve da Državni ured za upravljanje državnom imovinom u suradnji s privatnim vlasnicima nađe rješenje.

'Jako teško, tu je i moj sin i jako to emotivno proživljavamo a pogotovo što nam se ne želi obratit od rukovodećeg kadra.', izjavila je Spomenka Mihalić, jedna od radnica.

No nakon našeg odlaska s terena radnicima se direktor ipak obratio. Kažu, prozvao ih je krivcima za stanje u tvrtki. Direktor nam je potvrdio da ih je posjetio, ali nije htio komentirati o čemu su razgovarali. Radnici će zatražiti njegovu ostavku.

A radnici Kaštelanskih staklenika koji se opet bore za isplatu svojih plaća najavljuju štrajk za 25. travnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene