Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna ukradena

Razbijene dvojezične ploče u Udbini, policija ima snimku NADZORNIH KAMERA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati počinitelji su noćas u Udbini otuđili jednu ploču s dvojezičnim natpisom i razbili još tri.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica PU ličko-senjske, tijekom noći su razbijene tri ploče s dvojezičnim natpisima na zgradi općine u Udbini, a nepoznati počinitelj je otuđio istu takvu ploču s kulturno-informativnog centra Nikola Tesla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Kad se Srbin i Hrvat slože'' VIDEO Incident u Omišu! Mladić razbio ploču na ćirilici: ''Držite je na drugoj strani Drine'' Slika nije dostupna potvrdio načelnik Tužne vijesti iz Udbine: Preminula legendarna baka Milka Perić

>> Ostojić: Onaj tko pod okriljem noći skida tablu koju čuva, mora snositi posljedice

Počinitelji još nisu poznati, a u tijeku je kriminalističko istraživanje.

Ploče s dvojezičnim natpisima postavljene su u ožujku ove godine jednoglasnom odlukom vijećnika. Za tu su odluku, rečeno je u općinskoj vlasti, svoj glas dali vijećnici SDSS, HDZ-a, SDP-a i HSS-a.

HDZ-ov načelnik općine Udbina Ivan Pešut osudio je jutros nasilni čin razbijanja ploča te istaknuo da će lokalna vlast bez obzira na taj događaj i dalje raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa i na primjeni europskih standarda, a predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je da su pojedini politički centri u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama odlučili vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama. Pri tome je ustvrdio da su se pojedinci iz Katoličke crkve stavili u službu političkih grupacija.

'Razbijanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i sada Udbini nisu događaji koji pokazuju volju lokalnih sredina, već se događaju voljom pojedinih političkih centara u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama koje su odlučile vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama', kazao je Pupovac.

'Snage su to koje samo dva ili tri mjeseca nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju žele poništiti dosegnuto. Bacaju hrvatski Ustav i hrvatske zakone u blato međuetničke netolerancije i bezakonja i pale vatre koje smo ugasili, a koje su neki od njih palili svih ovih godina', izjavio je saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji smatra da smo upravo zbog takvih čekali u čekaonici Europe 12 godina.

Na pitanje o kojoj to instituciji uz pojedine političke stranke govori, Pupovac je rekao da su to 'pojedinci iz Katoličke crkve koji su ušli u spregu s pojedinim političkim grupacijama, te su se stavili u službu realizacije političkih programa tih grupacija“.

Udbinski načelnik Ivan Pešut u priopćenju za javnost osudio je razbijanje dvojezičnih ploča i istaknuo kako vjeruje da će institucije odraditi svoj posao i pronaći počinitelja.

'Mi kao institucija poštivali smo zakonske odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odluku Općinskog vijeća i bez obzira na ovaj događaj i dalje ćemo raditi na unapređenju međunacionalnih odnosa, na primjeni europskih standarda te razvoju općine za dobrobit svih građana', navodi se u priopćenju načelnika Pešuta.

Općinska državna odvjetnica Vera Magdić Bižanović izjavila je kako je popodne završio policijski očevid ispred općinske zgrade i Kulturnog informacijskog centra, gdje su noćas razbijene tri i ukradena jedna dvojezična ploča.

Izvijestila je kako se ti događaji zasad vode kao kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari, ali da još traju izvidi u cilju otkrivanja počinitelja, okolnosti počinjenja te motivi, o čemu će ovisiti i konačna kvalifikacija kaznenog djela.

IMAJU SNIMKE NADZORNIH KAMERA

Glasnogovornica PU ličko-senjske policijske Maja Brozičević izjavila je kako zasad nema osumnjičenih ni privedenih osoba povezanih s tim događajima. No, izvijestila je da policija posjeduje snimke nazdorne kamere s poslovnice Hrvatske pošte, koja se nalazi u blizini mjesta gdje su ploče uništene, a koja bi trebala pomoći u otkrivanju počinitelja.

Upitana mogu li se počinjena nedjela, osim kao "uništenje i oštećenje tuđe stvari", i drugačije okarakterizirati, Brozičević je rekla da je takvo kazneno djelo u Vukovaru okvalificirano kao teška krađa, ali da bi se djelo, u slučaju da na nešto drugo ukaže motiv njegova počinjenja, "moglo i oštrije okvalificirati".

Istaknula je kako policija, nakon okončanog očevida, zasad može izvijestiti kako su pronađeni dijelovi krhotina plastičnih ploča i na zidu, gdje su stajale, i uokolo. "Također mogu reći da se poduzima sve živo, traju neki izvidi i razgovori s građanima, posebno onima koji žive u blizini, da bi se našli počinitelji", izjavila je glasnogovornica Brozičević.

Kazneni zakon predviđa da će se počinitelj, po najblažoj kvalifikaciji, kazniti zatvorskom kaznom do dvije godine, no utvrdi li se da je kazneno djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je njime prouzročena znatna šteta, kazna se kreće od šest mjeseci do pet godina zatvora. (T.V./Hina)

Foto via Likaplus.hr

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene