Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće prihvatiti poziv Plenkovića

I srpska zajednica se pridružila bojkotu državne komemoracije: "Ne možemo ići zajedno u Jasenovac"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće pridružilo se predstavnicima židovskih općina i antifašista koji su ranije u utorak potvrdili da četvrtu godinu zaredom neće sudjelovati na službenoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu koja će se održati 14. travnja.

"Država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu te revizionizam. U takvoj društvenoj klimi ne možemo ići zajedno u Jasenovac", kazao je Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a te najavio da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati 12. travnja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje"

Upravo suprotno, tvrdi Milošević, nizom mjera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, toleriranjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu, pišu Novosti.

"Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac", dodao je Milošević i najavio da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati u petak 12. travnja.

Dvije kolone

Podsjetimo, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavili su da neće prihvatiti poziv za održavanjem jedinstvene komemoracije koji je ranije uputio premijer ​Andrej Plenković.

"Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Bleiburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je 'Za dom spremni' jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Vijeća Europe u Strasbourgu", objasnio je Kraus.

U povorci neće biti ni Saveza antifašističkih boraca. "Teško je biti u istoj koloni s Vladom kada imate toliko argumenata koji su protiv toga. Ništa se ne čini protiv povijesnog revizionizma, ništa se ne čini oko pozdrava Za dom spremni koji koristi HOS. Da budemo jasni, uz dužno poštovanje svim pripadnicima HOS-a i njihovim zaslugama u ratu, ustaško i fašističko znakovlje je zabranjeno u cijeloj Europi. Aktualna vlast o tome šuti", izjavio je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

S druge strane, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi u subotu je rekao kako će prisustvovati u dvije kolone. "Moje osobno mišljenje i spoznaje koje imam ukazuju da će i ove godine biti dvije jer nisu ispunjeni uvjeti koje smo postavili. Ja ću biti na obje iako mi Romi svoje žrtve u jasenovačkom logoru svake godine komemoriramo 2. kolovoza", rekao je Kajtazi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene