Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SRETAN VAM PRAZNIK RADA

I prema ovoj smo ljestvici na dnu: Pogledajte koliko po satu zarađuju Hrvati, a koliko ostali građani EU-a

Nesretna zaposlenica
Nesretna zaposlenica Getty Images
Aktualno Galerija Nesretna zaposlenica Nesretna zaposlenica Foto: Getty Images Radnici - 2 Radnici - 2 Foto: Getty Images Koliko zarađuju građani zemalja Europske unije Koliko zarađuju građani zemalja Europske unije Foto: Marko Picek/PIXSELL Ilustracija - 1 Ilustracija - 1 Foto: Getty Images +1 Ilustracija Galerija 1/6 >>
Troškovi rada po satu kretali su se unutar EU-a od 8 eura do 51 eura. Najmanje su po satu plaćeni Bugari, a najviše radnici u Luksemburgu. Hrvatska je i prema ovoj ljestvici na samom dnu.

Hrvatska je u EU ušla prije deset godina. Članstvom je puno toga dobila, ali je i propustila mnoge prilike. Jedna od tih prilika je bolji standard građana. Prema većini statistika, Hrvatska je na samom dnu zemalja članica. 

Prosječne plaće u zemljama oko nas znatno su veće nego u Hrvatskoj. Hrvatska je među sedam zemalja u Europskoj uniji koja ima najniže plaće. Eurostat je nedavno objavio i prosječnu cijenu radnog sata. U Hrvatskoj je ona 2,5 puta niža od prosjeka Europske unije. 

Statistika je neumoljiva, a gotovo nijedna o standardu građana Hrvatskoj ne ide u prilog. 

Prošle godine prosječni troškovi rada po satu u cijelom gospodarstvu procijenjeni su na 30,5 eura u EU-u i 34,3 eura u europodručju, u usporedbi s 29 eura odnosno 32,8 eura u 2021. godini.

Analizirajući podatke Eurostata, koji je objavio izvješće za prošlu godinu, prosječni troškovi rada po satu pokazuju značajne razlike između zemalja unutar EU-a. 

Najniži troškovi rada po satu zabilježeni su u Bugarskoj (8,2 eura) i Rumunjskoj (9,5 eura), a najviši u Luksemburgu (50,7 eura), Danskoj (46,8 eura) i Belgiji (43,5 eura).

Nesretna zaposlenica Radnici - 1 Foto: Getty Images

Hrvatska se nalazi pri samome dnu Unije. Jedan radni sat u našoj zemlji prosječno vrijedi 12,1 euro. Lošije su samo Mađarska s 10,7, Rumunjska s 9,5 te Bugarska s 8,2 eura.

U Sloveniji je cijena rada 23,1 euro, gotovo dvostruko više nego u Hrvatskoj. U Češkoj je cijena rada 16,4 eura, u Slovačkoj 15,6 eura. 

Italija ima cijenu rada od 29,4 eura, Austrija 39 eura. Jedan sat rada u Francuskoj u prosjeku iznosi 40,1 euro, a u Irskoj 37,9 eura.

Cijena radnog sata nejednako je rasla, navodi Eurostat u svojem izvješću. 

U odnosu na 2012., u 2022. najviše je cijena radnog sata porasla u Bugarskoj (15 %), Litvi (13 %) te Rumunjskoj (12 %). Najmanji porast zabilježen je u Danskoj, Finskoj i Italiji, a iznosio je 2 %.

Prošle godine većina zemalja unutar EU-a postupno je ukidala potpore uvedene zbog koronavirusa. 

Nesretna zaposlenica Koliko zarađuju građani zemalja Europske unije (Foto: Marko Picek/PIXSELL)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene