Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tri godine istraživanja

Evo zašto je neretvanska mandarina ukusnija od uvoznih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veseli vijest da je pod zaštitom izvornosti hrvatskih proizvoda sada i neretvanska mandarina. Trogodišnja istraživanja koja su potvrdila njezina iznimna svojstva provodio je većinom - ženski tim.

Neretvanska mandarina i službeno je pod zaštitom. 'Oznaka izvornosti znači jamstvo kvalitete, trebala bi biti za naše kupce to i određena karakteristika koja će davati bolju cijenu proizvoda', kaže Jelena Đugum iz Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Opsežno istraživanje koje je potvrdilo njezina iznimna svojstva, provodile su većinom žene. Točnije 6 žena i jedan muškarac.

>> Počela berba mandarina, više od polovice ide u izvoz

Mandarina iz doline Neretve od sada mora zadovoljavati sve uvjete određene specifikacijom. 'Možemo reći i da je mandarina iz doline Neretve ukusnija u usporedbi s mandarinama iz uvoza. Upravo zbog mikroklimatskih uvjeta i omjera šećera i kiselina', kaže Verica Dragović Uzelac, profesorica za zagrebačkog PBF-a.

Mandarina je voće kojeg Hrvatska ima dovoljno za vlastite potrebe, ali i za izvoz. Sljedeći korak je zaštita na području cijele Europske unije, u kojoj se, sudeći prema podacima, već na veliko konzumira plod neretvanske doline.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene