Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paušalni porez

I Katolička crkva morat će plaćati porez na dobit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolička crkva morat će plaćati porez na dobit. Kao vjerska zajednica spada pod neprofitne pravne osobe, pa budući da nije u poreznom sustavu, plaćat će paušalni porez. Župe su od Zagrebačke nadbiskupije dobile obavijest da se pripreme za usklađivanje s poreznim sustavom.

I Katolička crkva morat će plaćati porez na dobit. U Poreznoj upravi kažu da su neprofitne pravne osobe - što uključuje vjerske zajednice - obvezne plaćati porez na dobit ako se bave gospodarskom djelatnošću, primjerice: zakupom, najmom, izdavaštvom ili drugim poslovima koji nisu svrha postojanja neke neprofitne osobe. Budući da Crkva nije u poreznom sustavu, plaćat će paušalni porez.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Zgrada u Zadru - 2 NA POLUOTOKU Odluka koja je podigla popriličnu prašinu: Država daruje Crkvi zgradu na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zadru

Pitali smo i Poreznu upravu na što je točno Crkva dužna plaćati porez. "Obveza poreza na dobit utvrđuje se svim načelno neprofitnim pravnim osobama i ogranizacijama što uključuje i vjerske zajednice ukoliko obavljaju određenu gospodarsku djelatnost (...) kao što je npr. ugostiteljstvo, trgovina, zakup, najam, izdavaštvo ili neka druga djelatnost koja sama po sebi nije svrha postojanja neke neprofitne osobe", stoji u odgovoru Porezne.  Od siječnja taj je porez 12 ili 18 %. No, neprofitnim udrugama omogućeno je da prijeđu na paušalno plaćanje poreza do iznosa prihoda od 230 000 kuna.

Zagrebačka nadbiskupija svojim je župama poslala dopis kako bi se pripremili za usklađivanje s poreznim sustavom.

"Budući da su u tijeku razgovori između Komisije HBK za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama RH, razgovori traju o različitim pitanjima, a Zagregrebačka nadbiskupija poslala je dopis svojim župama. Donijela im je određene smjernice da u ovom vremenu usklađivanja pravnih sustava Crkve i Države u sektoru oporezivanja imaju sve potrebne informacije", rekao je vlč. Borna Puškarić.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene