Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izborni predmet

I HNS ''oprao'' požeškog biskupa: ''Vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Požeškog biskupa treba podsjetiti da je Hrvatska sekularna država, da se Crkva nema pravo miješati u satnice u školama, a da je jedino Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležno slati školama upute'', reagirao je HNS na Facebooku.

Iz HNS-a su poručili da je krajnje vrijeme da u Hrvatskoj svatko počne raditi svoj posao i ne miješati se u tuđu nadležnost. ''Vjeronauk je izborni predmet u školama. A ako je biskup slučajno zaboravio – građani imaju pravo na izbor i vjera se uči u vjerskim zajednicama, a ne u školama'', poručili su iz Hrvatske narodne stranke.

Pročitajte i ovo Crkva u Hildesheimeu Teške ozljede Pomoćni biskup napadnut u svom domu, biskupija šokirana: "Molimo za njega" Vjeronauk u školama (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Struka u čudu Nakon što je dopis o vjeronauku izazvao lavinu reakcija, iz Požeške biskupije sada govore drukčije

Posjetimo, svim školama Požeško-slavonske županije stigao je dopis Ureda požeške biskupije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da prilikom kategorizacije predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati "obavezni predmet" jer se to odnosi, navodi se, "na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru prilikom upisa u školu".

“Tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo. Nadležnosti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima,” poručila je jučer u Splitu resorna ministrica Blaženka Divjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene