Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dvije lokacije

I Gospić će uskoro dobiti javne bicikle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav javnih bicikala "Nextbike" pobijedio je na javnom natječaju za uvođenje javnih bicikala u Gospiću, koji će se tako pridružiti Zagrebu i Šibeniku, gradovima u kojima već funkcionira takav sustav javnog gradskog prijevoza, izvijestio je u utorak direktor "Nextbike-a" Krešimir Dvorski.

"Nextbike" stanice bit će od srpnja dostupne na dvije lokacije u Gospiću s ukupno 10 bicikala, koje će biti definirane u skladu s potrebama i željama korisnika, te u dogovoru s Gradskom upravom, rekao je Dvorski.

Pročitajte i ovo Ilustracija Optužena žrtva nasilja Žena koja je policajce prijavila za silovanje osuđena zbog remećenja javnog reda: Mora platiti 300 eura Tomo Medved žrtve II. svjetskog rata Medved: "U Gospiću nađena masovna grobnica s 40 posmrtnih ostataka"

"Ulaganjima u takve projekte, Gospić djeluje na poboljšanje kvalitete života u gradu i pridonosi zaštiti prirodnih ljepota. Projekt je u skladu s direktivama EU i predstavlja veliki doprinos razvoju grada i prometne infrastrukture", ističe gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić.

Javni bicikli su dopuna gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja i zaštiti okoliša, a također obogaćuju turističku ponudu. Pritom vožnja biciklima donosi uštede građanima i pozitivno djeluje na njihovo zdravlje.

Bicikli prodavaniji od automobila u 26 od 28 zemalja EU

"Nextbike" sustav u Zagrebu i Šibeniku trenutno broji 6.500 registriranih korisnika koji su zajedno odvozili više od 130.000 kilometara. Korištenjem bicikala umjesto automobila smanjena je emisija ugljičnog dioksida za oko 35 tona.

Javne bicikle koriste studenti, zaposleni, umirovljenici i turisti, svi koji žele jeftin i zdrav prijevoz. Dostupni su 24 sata, sedam dana u tjednu, a u slučaju kvara osigurana je redovna servisna služba.

Za unajmljivanje bicikla treba obaviti registraciju na web stranici http://www.nextbike.hr/hr na kojoj se mogu naći kratke upute, a na raspolaganju je i "call centar" koji radi svaki dan od 6 do 22 sati, uključujući vikende i blagdane.

Aktivacija računa stoji 79 kuna i taj iznos ostaje na korisničkom računu kao "kredit" za iznajmljivanje bicikala, pri čemu je svakoga dana prvih 30 minuta vožnje besplatno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene