Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi nakon potresa

I dimnjačari se oglasili o kondenzacijskim bojlerima: "Svjesni smo da ulaganje košta, ali korist je velika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon teksta o ljutnji mnogih Zagrepčana, koji kažu da im se ponovno priključenje plina nakon potresa uvjetuje ugradnjom skupih bojlera, oglasili su se iz Dimnjačarske obrtničke zadruge.

Mnogi Zagrepčani iz centra grada požalili su se kako im se nakon potresa isključuje plin te da im se navodno novo priključenje plina uvjetuje ugradnjom kondenzacijskih bojlera. Za one koji ga nemaju, trošak ugradnje je 20.000 kuna. U Gradskoj plinari demantiraju da su oni ti koji određuju kakve vrste bojlera treba ugraditi. Dodali su i da priključuju potrošače na plin nakon odluke statičara da plinske instalacije nisu ugrožene te nakon rješenja dimnjačara da su dimnjaci u redu.

Pročitajte i ovo Potres u Rakovici Zastrašujući prizor Objavljena snimka potresa u Rakovici: "Treslo je 10 do 15 sekundi. Oštećena je crkva i zgrada općine...” Policijski auto Po nalogu EPPO-a Cure detalji akcije europskih tužitelja: Zbog milijunske prijevare uhićeni direktor kutinske tvrtke, sudski vještak i ovlašteni inženjer elektrotehnike

Oglasili su se i iz Dimnjačarske obrtničke zadruge. 

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Javljamo vam se potaknuti netočnim navodima u tekstu objavljenom na portalu dnevnik.hr pod naslovom Zagrepčani bijesni jer im prijeti novi trošak, reagirali iz Plinare: "Nemamo nikakve veze s tipovima bojlera koji će se ugrađivati" te smatramo potrebnim upoznati vas s objektivnim činjeničnim stanjem.

U objavljenom članku je citirana čitateljica, koja navodi: "Dobar ili loš dimnjak, dobre ili loše instalacije, plinara zatvara plin, a atest se može dobiti samo ako se ima kondenzacijski bojler - dakle, vrlo nehumana i nerazumna prisila u ovom trenutku".

Međutim, navedena tvrdnja nije točna. Netočno je, naime, da bi plin bio zatvoren svima. Nakon desetak dana pregleda i snimanja dimnjaka, sa sigurnošću možemo reći da niti jedan dimnjak građen od opeke u užem i širem centru grada, nije siguran za uporabu. Svjesni smo da je interes građana što prije dobiti priključenje plina, radi grijanja i tople vode, ali neusporedivo je važnije sačuvati život, zdravlje i imovinu građana.

Da bi dimnjačarska služba mogla dati pozitivan nalaz, kao preduvjet za priključenje plina, potrebno je da dimnjak bude tehnički ispravan.

Tehnički ispravnim dimnjakom smatra se dimnjak koji je usklađen s ložištem tj. sa sustavom ložišta te ima svojstva sukladno važećim propisima. Savjet dimnjačara je da se prilikom sanacije dimnjaka ide u smjeru kvalitetnog rješenja u skladu sa suvremenom praksom, tehnološkim dostignućima i energetskom učinkovitošću. Način izvedbe sanacije dimnjaka ili dimovodno-ložišnog sustava kao i sustava dobave zraka definira se projektom od strane ovlaštene osobe projektanta, temeljem dimnjačarskog stručnog nalaza koji sadržava podatke o utvrđenim zatečenim tehničkim svojstvima dimnjaka.

Da budemo posve jasni, niti dimnjačarska služba niti Grad Zagreb ne provode sanaciju niti prodaju ili ugrađuju bojlere. Naša uloga kao dimnjačarske službe je isključivo preventivna, kako bismo spriječili opasnost od trovanja, požara i eksplozija uslijed neispravnosti dimnjaka. Svjesni smo da ulaganje u dimnjake i općenito u nekretnine košta, ali korist od ulaganja je velika u smislu preventivne zašite osoba i imovine.

Zaključno, ističemo da razumijemo dotičnu čitateljicu, kao i sve druge građane koji su ostali bez grijanja i tople vode. Nama je u interesu što prije biti u mogućnosti izdati pozitivan dimnjačarski stručni nalaz kojim se potvrđuje da su dimnjaci tehnički ispravni. Međutim, stvaranje kompromisa u vidu izdavanja pozitivnih nalaza suprotno važećim propisima, može biti kobno. Stoga si mi to kao služba koja je odgovorna za preventivnu zaštitu, ne možemo i ne smijemo dopustiti."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene