Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o registru branitelja

Poruka vladajućima: Jedino vidljivo je onih 347.106 plus onaj mali koji je dobio nogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz trećeg pokušaja okupio se saborski Odbor za veterane i raspravio konačni prijedlog Zakona o braniteljima, zakona koji omogućuje objavu registra branitelja.

Nema političkog dogovora oko objave registra branitelja. HDZ ne odustaje od tvrdnji da je objava registra loša za branitelje tvrdeći da će izazvati podjelu. 'Zar ćemo dati onima koji su nas napadali da čačkaju po tome i pišu kaznene prijave', pitao se HDZ-ov Zvonko Milas.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Željka Markić Novi prijedlog na stolu Stiže novi Zakon o referendumu. Organizatori propalih inicijativa ljuti, oglasila se i Željka Markić: "Kradljivcu ne vjerujemo ni kada darove nosi“

Kao jedan od zapovjednika u Domovinskom ratu po novom zakonu nakon objave registra mogao bi biti jedan od odgovornih dokaže li se da je kao zapovjednik braniteljski status dao nekome tko branitelj nije bio. Na to je ukazao SDP-ov Željko Sabo. On je uvjeren kako je dobro što u zakon ulazi odredba po kojoj će, kako je kazao, otkrije li se da je netko bio u inozemstvu, a ne u ratu, a vodi se kao branitelj,j odgovornost biti na zapovjedniku koji mu je odobrio status branitelja.

>> Odbor za ratne veterane: Prava branitelja neće biti smanjena

Josip Đakić uvjeren je da je to nastavak kriminalizacije Domovinskog rata, branitelja i ratnih zapovjednika. Upozorava na situaciju u susjednoj Srbiji gdje je promijenjena vlast koja će rado na temelju registra pisati optužnice protiv hrvatskih branitelja. Upozorio je i na slučaj Purda, ali i na Veljka Marića koji je još uvijek u pritvoru. Sjetio se i legendarnog zapovjednika Mile Dedakovića Jastreba kojem, kazao je, sada svi pomažu kada je voda došla do grla, a do jučer ga se nitko nije sjetio.

Žestoko mu je na odboru za veterane odgovorio SDP-ov Franko Vidović riječima: 'Može vas biti sram što niste procesuirali ljude koji su na Lašćinskoj cesti tukli Milu Dedakovića Jastreba i polomili mu sve kosti'. Dodao je kako je HDZ bio na Vlasti sve ove godine pa i u vrijeme pada Vukovara te poručio: 'Milu Dedakovića nisu tukli Srbi već Hrvati u Zagrebu, a i ih niste procesuirali.' Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ izvijestila je odbor da je ministarstvo osiguralo sportska kolica za Milu Dedakovića te da će mu već danas biti dostavljena.

Registar branitelja jedno je od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije, istaknuo je HNS-ov Boris Blažeković uz poruku kako se obećanja ispunjavaju, ali sporo zbog utega koje je ostavio HDZ. Oštar odgovor je stigao od Josipa Đakića koji je kazao: 'Moram reći da očito je vidljivo 347.106 nezaposlenih, plus onaj mali koji je dobio nogu od vaše prve potpredsjednice, jasno pokazuje o svrsi vaše koalicije, ciljevima i napretku koji donosi'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene