453377
453377
453377
453377
453377

ZDRAVSTVO SE OPET BORI SAMO SA SOBOM Grcaju u dugovima pa su se dosjetili kako uštedjeti

  • , 13.10.2016., 08:25
  • Autor:
  • komentara

Zdravstvo koje sve više grca u dugovima ponovno se samo sa sobom bori kako uštedjeti. HZZO se dosjetio kako uštedjeti primjenom jeftinijih, generičkih lijekova.

 
 
 
 
Pravila za propisivanje lijekova (Video: Dnevnik Nove TV)
Pravila za propisivanje lijekova (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon pregleda kod kardiologa, pacijent vrlo često od njega dobije propisani lijek tvorničkog naziva. Potom pacijent dođe svom obiteljskom liječniku po recept za taj lijek. Iako mu obiteljski liječnik sugerira jeftiniju, generičku varijantu lijeka, pacijent često zahtijeva lijek koji mu je propisan u bolnici. I tu nastaje problem. Jer zbog toga obiteljski liječnici često budu kažnjavani. Pa su se žalili. HZZO je onda poslao dopis svim bolnicama.

"Da, bolnički specijalisti ispisuju nezaštićena imena lijekova u svojim nalazima. Primjerice, liječnik propiše antibiotik širokog spektra, a onda doktor u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odlučuje da li je to sumamed, klavocin, cefalexin ili nešto slično", kaže Fedor Dorčić, ravnatelj HZZO-a.

Ne budu li se toga pridržavale, bolnice će biti kažnjene - opomenom ili novčanom kaznom. Za bolničke liječnike to je neprihvatljivo.

"Zdravstveni djelatnici postupaju isključivo u skladu s medicinskim smjernicama i vođeni interesom svojih pacijenata u tome da dobiju najbolju moguću terapiju. Naravno da kada postoji prostor za racionalizaciju troškova u smislu propisivanja generičkih lijekova da se to i čini, ali ne smije biti apsolutna naredba", ističe Ivana Šmit iz HUBOL-a.

I Udruge pacijenata poručuju kako su za uštede, ali se boje da će to opet ići preko leđa pacijenata. "Druga stvar je što će nastati velika konfuzija kod samih pacijenata jer će dobivati lijekove, odnosno, dobit će recept za lijek koji neće razumjeti jer ja uzimam to i to, tako da će biti zanimljiv period prilagodbe", kaže Ivica Belina iz Udruge pacijenata.

Jeftiniji, generički lijekovi koji su na popisu lijekova HZZO-a ne znači i manje kvalitetni lijekovi. Poručuje to Udruga proizvođača lijekova.

"Generički lijekovi su jednakovrijedni lijekovi koji diljem Europe osiguravaju najmodernije terapije velikom broju bolesnika po puno nižim cijenama, nekada i 5-7posto", kaže Milka Kosanović, direktorica HUP Udruge proizvođača lijekova.

U HUP-u stoga ne vide ništa sporno, jer kažu kako je u hrvatskim bolnicama svega 12 posto generičkih lijekova. Na ovaj će se način zasigurno uštedjeti više.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se