Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na dijabetičare?

HZZO o odluci koja je uznemirila dijabetičare: ''Ne možemo komentirati postupak koji je u tijeku''

Dijabetes sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dijabetes sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr
HZZO je 27. studenoga objavio Tablični prikaz referentnih skupina s predloženim referentnim cijenama i Odluku o referentnim cijenama lijekova. Reakcije oboljelih od dijabetesa su burne.

U nekim su stavkama objavljenim u Tablici na službenoj stranici HZZO-a razlike u cijenama iz važećih lista lijekova i prijedloga novih cijena koje će plaćati Zavod – znatne. Među tim je lijekovima i inzulin potreban dijabetičarima, koji ga koriste svakodnevno kako bi mogli normalno živjeti.

Pročitajte i ovo Besplatni senzor za dijabetes tipa 2 - 5 Važna stvar Dobra vijest za osobe s dijabetesom: "Ovime se rješavaju i neke nepravde" Slika nije dostupna Nakon kritika oko Spinraze Kujundžić: "Nikad nisam rekao da je lijek neučinkovit, ne miješam se u lijekove"

Oboljeli od dijabetesa tvrde da je HZZO donio odluku prema kojoj će pojedini lijek "pokrivati" iznosima manjim od dosadašnjih, iako lijekovi nisu pojeftinili. Pretpostavljaju da će razliku u cijenama morati platiti sami.

HZZO: "Započet je postupak utvrđivanja razina cijena"

O čemu se zapravo radi, pitali smo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Iz HZZO-a je za DNEVNIK.hr stigao odgovor prema kojem je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept te da HZZO ne može komentirati postupak koji se priprema ili je u tijeku.

Odgovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prenosimo u cijelosti.

"Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je odluku o početku provođenja Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova te o utvrđivanju referentnih skupina s cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept.

Ako se neki postupak priprema ili je u tijeku, HZZO ga ne može komentirati dok nije završen. Da bi se nekom lijeku, a ne samo inzulinima 'uvela' doplata, postoji cijela procedura postupanja. Za inzuline, koji su već na listi lijekova HZZO-a Upravno vijeće nije donijelo takvu odluku. Cijene lijekova koje su važeće objavljene su javno na web-stranicama HZZO-a", priopćeno je iz HZZO-a.

Kujundžić: "Nije bilo razgovora o tome"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se na najavu da će se prema prijedlogu HZZO-a ubuduće gotovo sve vrste inzulina morati doplaćivati, ustvrdivši kako o tome nikada u Ministarstvu zdravstva nije bilo razgovora.

"Danas sam pozvao Upravu HZZO-a da vidim o čemu je netko od njihovih govorio. Dakle, do sada nije bilo o tome razgovora niti je pripremano na razini Ministarstva", kaže Kujundžić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene