Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nema epidemije

HZJZ upozorava: Postoji potencijalna opasnost od zaraze virusom Zapadnog Nila !

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svim županijama u kojima je, odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića, proglašena opasnost od epidemije zaraznih bolesti, provode se mjere deratizacije i dezinsekcije.

Stanovništvu koje se vraća na poplavljena područja najveća opasnost prijeti od crijevnih zaraznih bolesti i bolesti koje prenose glodavci, no epidemije zasad nema, doznaje se danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Ilustracija Zaraženi učenici Zbog hripavca opet mjere u školama? Učiteljima maske, djeci preporuke da se ne druže izvan škole i na proslavama

U svim županijama u kojima je, odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića, proglašena opasnost od epidemije zaraznih bolesti, provode se mjere deratizacije i dezinsekcije. Iznimka je jedino Vukovarsko-srijemska županija koja je još pod vodom pa se ne može provoditi deratizacija, kažu u HZJZ-u.

HGSS-ovcima zabranjen ulaz u vodu zbog moguće zaraze - građani uplatili 37 milijuna kuna pomoći!

Epidemiološka situacija je zasad stabilna, ne uočava se porast ili grupiranje pojedinih zaraznih bolesti. Prije nekoliko dana na području Brodsko-posavske županije registrirano je nekoliko odraslih osoba s probavnim tegobama, kao i četvero djece mlađe dobi s respiratornim tegobama, no nakon što im je ukazana liječnička pomoć svi su dobro.

HZJZ upozorava na opasnost od crijevnih zaraznih bolesti zbog kontaminacije otpadnim vodama, a građane se poziva da slušaju upute lokalnih službi o korištenju vodovodne vode te da ne piju bunarsku vodu.

Zbog poplava su glodavci i zmije došli u bliži kontakt s ljudima, stoga postoji opasnost od prijenosa zaraza njihovim ugrizom.

Također postoji opasnost od bolesti koje glodavci prenose svojim izlučevinama, ako dođu u kontakt s hranom i pićem, kao i rizik od bolesti koje nastaju direktnim kontaktom kože sa zaraženom vodom (npr. leptospiroze).

Ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin upozorava na velike probleme koje stvaraju enormne količine komaraca, zbog kojih je gotovo nemoguće raditi na terenu, pogotovo u Slavonskom Brodu i Županji.

'U zadnjji tren spasili smo obitelj s bebom prije nego što im je bujica odnijela kuću'

'Iako komarci trenutačno ne predstavljaju zdravstvenu ugrozu, jako smetaju ljudima koji rade na terenu. Potencijalna opasnost postoji od zaraze virusom Zapadnog Nila koji se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca, a to bi se moglo pojaviti na ljeto', kaže Poljičanin koja najavljuje da će se zaprašivanje komaraca nastojati iskoordinirati sa susjednim državama BiH i Srbijom.

Zbog najezde komaraca danas bi na području Brodsko-posavske županije trebao započeti larvicidni tretman, a planiraju se i mjere uništavanja glodavaca na poplavljenim područjima, za što treba osigurati primjerenu opremu i ljudstvo.

Županijskim zavodima za javno zdravstvo stalno se šalje potrebna pomoć u cjepivu, dezifincijensima i timovima za dezinfekciju i deratizaciju. HZJZ je poslao 1500 doza cjepiva protiv tetanusa, 15 doza prouzmijskog otrova, te tonu sredstava za dezinfekciju.

Tamo gdje se voda povukla, odvozi se krupni i drugi otpad, zbrinjavaju lešine životinja i ostaci hrane, uklanja naneseni mulj, te čiste i peru javni i stambeni objekti.

Na tom području već se pristupilo saniranju i dezinfekciji (hiperkloriranju i kloriranju) lokalnih bunara. Tamo gdje je moguće, npr. u Hrvatskoj Kostajnici, nastavlja se dezinfekcija domaćinstava, navodi HZJZ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene