Obavijesti Video Pretražite Navigacija
štand dobrote

Hvalevrijedna akcija na zagrebačkim tržnicama: ''Ako imaš viška hrane - ostavi. Treba ti hrana - uzmi''

Štand dobrote na tržnici (Foto: Dnevnik.hr)
Štand dobrote na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Štand dobrote na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) Štand dobrote na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Volonterka na štandu dobrote Katica Paulić (Foto: Dnevnik.hr) Volonterka na štandu dobrote Katica Paulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štand dobrote na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) Štand dobrote na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Višak hrane na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Višak hrane na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Višak hrane na tržnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Procjene su da čak milijun i 200.000 ljudi u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva. Jedna od najranjivijih skupina su umirovljenici. Imajući to na umu, humanitarna udruga "Portal dobrote" postavila je štand na zagrebačkim tržnicima na kojem su oni u potrebi mogli besplatno uzeti hranu.

Prema statistici, svaki četvrti umirovljenik živi u siromaštvu ili na samom njegovu rubu. Mnogi umirovljenici se saginju i kupe ostatke hrane ispod štandova. Doslovno na koljenima, jer nakon cijelog radnog vijeka, nemaju mogućnosti za dostojanstven život.

Pročitajte i ovo Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..." Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Dok je mnogima, a pogotovo umirovljenicimam teško izdvojiti za jednu rajčicu, svaki dan se baca više od tisuću tona hrane. Na godišnjoj razini to je više od 400 000 tona. Zato je humanitarna udruga Portal dobrote akcijom ''Štand dobrote'' apleirala na prodavače da na kraju radnog vremena hranu, koju bi inače bacili, doniraju, tako da je svatko u potrebi može uzeti, a u prvom redu naši najstariji sugrađani.

Katica Paulić je jedna od volonterki. I sama je u mirovini, pa zna dobro kako je dočekati kraj mjeseca. Zbog toga joj nije teško cijelo jutro stajati na suncu i skupljati donacije. ''Oni na kojima se baš vidi da nemaju daju, baš ti daju'', kaže Katica.

Većini je neugodno. Uzmu hranu tek kada je štand prazan, posramljeni. Iako, to nije njihova sramota. Sramota je to društva i sustava koji je ovim ljudima oduzeo mirnu i dostojanstvenu treću dob.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene