Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje HUBOL-a

Poruka ministru zdravlja: Što hitnije početi dijalog na svim razinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika oglasila se povodom izbora Darija Nakića za novog ministra zdravlja.

Povodom izbora novog ministra zdravstva priopćenjem se oglasila Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Ilustracija HUBOL UPOZORAVA ''Nekim liječnicima poslodavci nisu osigurali niti jedan sistematski pregled tijekom više od 20 godina radnog staža''

Priopćenje koje potpisuje predsjednica HUBOL-a Ada Barić poslali su zbog vrlo ranih najava ministra Nakića o promjenama u resoru, a kako bi se što hitnije počelo komunicirati na svim razinama.

'Kako bolničkih liječnika ima oko 7500 u cijeloj Hrvatskoj, predstavljamo najveći dio ukupnog korpusa liječnika koji, ovisno o centrima u kojima radimo, zbrinjavamo najteže bolesnike iz cijele zemlje te smo stoga uvijek prvi na izvoru informacija zbog direktnog kontakta sa bolesnicima s jedne strane i zdravstvene administracije/uprave bolnica s druge strane. Ponajprije zahvaljujući suradnji sa vama, uspjeli smo verbalizirati većinu problema koje nismo uspjeli riješiti u zadnje dvije godine. Sada se nadamo da će za te probleme biti razumijevanja i da ćemo ih krenuti što prije rješavati', poručili su.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska udruga bolničkih liječnika se u nešto više od dvije godine argumentima, dokazima, općom prisutnošću na zdravstvenoj sceni, uz besprijekornu suradnju s novinarima etablirala kao ravnopravan partner u kreiranju svakodnevne i dugoročne zdravstvene politike. Ukazivali smo na propuste, ali i podržavali konstruktivne ideje te smo uvijek za svaki problem nudili rješenja koja su proizašla iz struke.

Najveća vrijednost HUBOL-a su ljudi, skoro 2000 bolničkih liječnika iz cijele Hrvatske, koji su svojim trudom, radom i odricanjem pridonijeli razvijanju svijesti o problemima bolesnika i liječnika u bolničkom sustavu. Upravo su predsjednica Saborskog Odbora za zdravstvo i novi ministar zdravstva članovi HUBOL-a, čime je dosadašnji HUBOLov angažman vrednovan na najvišim razinama. Za pokretanje pozitivnih promjena u hrvatskom zdravstvenom sustavu bit će potreban veliki rad, neprestani dijalog, razumijevanje svih dionika zdravstvenog sustava i beskompromisna borba protiv korupcije na svim razinama.

Bolnički liječnici su glavni pokretač "zdravog zdravstva" u Republici Hrvatskoj na temeljima koje je postavio HUBOL. Nažalost, do realizacije i priznanja statusa bolničkih liječnika u radu prethodnih zdravstvenih administracija nije bilo razmijevanja niti interesa. Možemo reći da smo posljednje dvije godine "tapkali u mjestu", a mogli su se vrlo jednostavno napraviti potezi koji bi nam uvelike olakšali svakodnevni rad. Definirali bi se naši uvjeti rada u vidu strukovnog kolektivnog ugovora, postali bi ravnopravniji liječnicima u Europskoj Uniji, spriječio bi se odlazak liječnika na rad u inozemstvo te iskoristili postojeći kapaciteti zdravstvenog sustava za maksimalnu efikasnost. Za sve navedeno bi ulaganja ili troškovi bili nepostojeći ili minimalni.

Ministre Nakić, čestitamo Vam na imenovanju. S obzirom da ste član HUBOL-a od samih početaka, nadamo se da ćete zajedno za HUBOL-om i svim ostalim ključnim liječničkim udrugama napraviti prvu pravu reformu zdravstvenog sustava. Vremena je malo stoga apeliramo na Vas da se što prije uhvatimo u koštac sa gorućim problemima hrvatskog zdravstvenog sustava, koji je u velikoj krizi i kojeg je potrebno što prije rehabilitirati. Radujemo se budućoj suradnji i rezultatima za boljitak naših bolesnika i bolničkih liječnika, a time i zdravijom Hrvatskom iz dana u dan. Ovim putem Vas želimo obavijestiti kako Vam stojimo na raspolaganju za sve aktivnosti za koje mislite da bismo mogli biti od pomoći i koristi s ciljem kreiranja održivog zdravstvenog sustava sa zadovoljnim zdravstvenim dijlatnicima i pacijentima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene