Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS i SDP traže primjenu zaštićenog ribolovnog pojasa na sve članice EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici HSS-a i SDP-a Josip Friščić i Ivica Račan zadužili su saborske klubove svojih stranaka da Saboru podnesu zajednički prijedlog za donošenje odluke o početku cjelovite primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i na članice EU.

Čelnici HSS-a i SDP-a u zajedničkom su priopćenju naveli da su se od lipnja 2004., kada je Sabor odgodio primjenu ZERP-a na članice EU, bitno izmijenile okolnosti, koje su dovele do potrebe ukidanja te odgode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski tisak: Argumenti Ljubljane protiv ZERP-a Slika nije dostupna Sabor sutra o ZERP-u

Naime, Italija i Slovenija su proglasile svoje ekološke zone na Jadranu, a Europska komisija objavila je da neće s Hrvatskom pregovarati o sklapanju Sporazuma o partnerstvu u ribarstvu, koji je određen kao uvjet za prestanak odgode primjene ZERP-a na članice EU, jer EU takve sporazume sklapa samo sa zemljama koje ne kandidiraju za članstvo u EU, a što je Vlada, upozoravaju Friščić i Račan, trebala znati u trenutku predlaganja odgode.

Kao treći razlog ukidanja odgode navode i neprihvatljivost perspektive dugoročnog produljavanja stanja u kojemu nema poticaja za dogovor svih jadranskih država o multilateralnim mjerama ekološke zaštite Jadrana, zaštite i održavanja ribljeg fonda, te situacije u kojoj nema nadzora nad izlovom ribljeg fonda u ZERP-u od strane ribarica članica EU.

Odluka o primjeni ZERP-a na članice EU trebala bi, smatraju u HSS-u u SDP-u, biti popraćena i zaključcima na čije bi donošenje i provedbu Sabor obvezao Vladu.

To se, prije svega, odnosi na donošenje strategije razvoja ribarstva te prilagodbu ribarske regulative koja bi obuhvatila projekte razvoja ribarske flote, luka i veletržnica, donošenje zakona o tržištu ribe, mjera zaštite ribljeg fonda, određivanje dužine ribarica i vrsta ribolovnih alata u pojedinim zonama, zoniranje ZERP-a i određivanje koji se ribolovni alat može korisiti u pojedinoj zoni.

Žurno i učinkovito bi, stoji u priopćenju, trebalo osposobiti
inspekcijske i zaštitne službe koje bi osigurale provedbu ribolovnih i ekoloških komponenti ZERP-a, te u diplomatskim kontaktima s EU i Europskom komisijom objasniti hrvatske argumente za ukidanje odgode.

Nužno je, tvrde Friščić i Račan, i bilateralno dogovoriti kvote i
naknade za izlov u ZERP-u za ribarice članica EU, uz prihvaćanje svih mjera hrvatske ribarske politike i regulativa za ribarice EU na nediskriminacijskoj osnovi u odnosu na hrvatske ribarice.

Osim toga, ističu, treba maksimalno smanjiti rizike negativnog odraza odluke o primjeni ZERP-a na pregovarački proces s EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene