Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže pomoć

Hrvatskoj 36,6 milijuna eura za najsiromašnije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među korisnicima bit će beskućnici, školska djeca i osobe koje žive u siromaštvu, objavilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih na svojoj web stranici.

Europska komisija odobrila je hrvatski operativni program za korištenje Fonda za europsku pomoć najugroženijima (FEAD) iz kojega u slijedećem petogodišnjem razdoblju Hrvatska može računati na 36,6 milijuna eura za hranu i materijalnu pomoć najpotrebitijim građanima kao i osiguravanje školskog pribora za siromašnu djecu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Ilustracija Prijeko potrebna pomoć Dobra vijest za tisuće starijih građana: Na račune će im sjesti 150 eura

Ministarstvo socijalne politike i mladih uputit će poziv organizacijama koje će se pobrinuti za nabavu i distribuciju materijala, uglavnom u vlastitim prostorima, ali i u skloništima, školama i domovima korisnika.

Među korisnicima bit će beskućnici, školska djeca i osobe koje žive u siromaštvu, objavilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih na svojoj web stranici.

Kao simbol europske solidarnosti Fond za europsku pomoć najugroženijima pokrenut je u siječnju 2014. U razdoblju od 2014. do 2020. na raspolaganju će imati 3,8 milijardi eura.

'Ako ima nešto u kući, jedem. Ako nema - nemam. Onda sam gladna. Polugladna sam'

Cilj mu je pridonijeti jačanju socijalne kohezije eliminacijom najtežih oblika siromaštva. U strategiji EUROPA 2020. zacrtano je da se za pet godina za dvadest milijuna smanji broj siromašnih osoba te onih u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti.

FEAD će pružati podršku u svim članicama EU koje će u svojim nacionalnim operativnim programima definirati ciljne skupine najugroženijih osoba.

Prije osnivanja FEAD-a u EU se od 1987. provodio Program za podjelu hrane najugroženijim osobama, pokrenut kako bi se najbolje iskoristili tadašnji poljoprivredni viškovi. Budući da se do 2020. očekuje iscrpljivanje interventnih zaliha i njihova nepredvidljivost, što je posljedica niza reformi zajedničke poljoprivredne politike, Program je prestao s radom, a početkom ove godine zamijenio ga je FEAD. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene