Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nedovoljno ulaganja u znanost

Hrvatski znanstvenici uz bok svjetskim kolegama, ali projekti im se financiraju u drugim zemljama

Znanstveni projekt za medicinska otkrića (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Znanstveni projekt za medicinska otkrića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Znanstveni projekt za medicinska otkrića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Znanstveni projekt za medicinska otkrića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Znanstveni projekt za medicinska otkrića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Znanstveni projekt za medicinska otkrića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Znanstveni projekt za medicinska otkrića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Hrvatska je nebrojeno puta pokazala kako ima dobre znanstvenike koji stoje uz bok svojim svjetskim kolegama. Ali za razliku od ostalih zemalja, kod nas se u znanost dovoljno ne ulaže. Najčešće, zbog toga naši znanstvenici rade i istražuju u drugim zemljama koje financiraju njihove projekte.

Jedan od posljednjih, revolucionarnih projekata, koji je otkriće za svjetsku medicinu, potpisuje upravo Hrvat s kanadskom adresom.

Pročitajte i ovo Marko Jakopović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Nakon dijagnoze raka Kako olakšati muke najteže oboljelih pacijenata? "Problem je što se ljudi izgube u zdravstvenom sustavu, lutaju tražeći mjesta gdje bi napravili pretrage" Igor Štagljar - 1 U prestižnom društvu Igor Štagljar postao član kanadske akademije znanosti i umjetnosti: "Dokaz da radimo bitne stvari za čovječanstvo"

Igor Štagljar, hrvatski znanstvenik iz Kanade sa svojim timom napravio je nešto revolucionarno, što mnogima nije pošlo za rukom - otkrio je lijek za karcinom pluća.

"Jedan takav put do lijeka košta oko milijardu američkih dolara. Traje obično oko 15 godina. U našem slučaju, to je išlo puno brže, oko 4-5 godina. I također je vrlo riskantan zato što samo jedna studija od 10.000 koje znanstvenici publiciraju, otiđe u Kliniku", kaže Igor Štagljar, prof. dr. sc.

Pa ne čudi što je ovo velik uspjeh. Lijek bi napokon mogao krenuti u kliničku fazu ispitivanja, u koju će biti uključeni i bolesnici iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

"Tim prof. Samaržije zajedno s prof. Jakopovićem dolaze kod nas u Toronto krajem travnja da utanačimo sve detalje oko kliničkih studija i ja se nadam da će do kraja godine to sve biti ok", kaže Štagljar.

Znanost mora biti uključena u medicinu

Na ovom otkriću ne staju. Proučavaju lijekove za rak gušterače, prostate i dojke. Ovo je samo jedan od dokaza kako znanost mora biti uključena u medicinu.

"Kroz te najbolje prakse jednostavno ćemo dobiti informacije i raditi zajedno prema novim projektima, koji se mogu čak i ovdje odraditi", kaže Dubravko Kičić, dr.sc. Biocentar.

"Ja mislim da je usko grlo znanje puno više nego tehnologije. Na kraju krajeva, najveći uspjeh svih vremena u medicini, to su vam cijepljenje i antibiotici, su se razvili u doba jako niske tehnologije, ali intuicije, pameti, sreće i hrabrosti", kaže Miroslav Radman, prof. dr. sc., MEDILS.

Bez ulaganja nema projekata

Bez ulaganja nema ni uspješnih projekata.

"Na žalost, u Hrvatskoj se ne ulaže dovoljno i zato je našim znanstvenicima jako teško pratiti korak sa svijetom", kaže Gordan Lauc, prof.dr.sc., GENOS.

Imamo pamet, ali ne i dobru potporu. Znanstvenici poručuju - ako se stvari ne promijene, napretka u znanosti i medicini neće biti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene