Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U subotu

VIDEO Hrvatski sabor organizira Dan otvorenih vrata: Građani mogu razgledati prostorije bez prethodne najave

Građani će u subotu bez prethodne najave moći obići zgradu Hrvatskog sabora i susresti se sa zastupnicima.

Hrvatski sabor u subotu će u povodu obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora 8. listopada otvoriti vrata građanima koji će bez prethodne najave moći obići zgradu parlamenta i susresti se s predsjednikom Sabora i zastupnicima.

"U povodu Dana Hrvatskog sabora koji pada u nedjelju, u subotu se organizira tradicionalni dan otvorenih vrata, pozivam građane da dođu u Hrvatski sabor kao i svih prethodnih godina, osim za vrijeme epidemije COVID-a, svi su dobrodošli", kazao je u srijedu predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice.

Pročitajte i ovo Franjo Plavšić o požaru u Osijeku Katastrofa u Osijeku Toksikolog upozorava: "Svi koji su bili izloženi udisanju opasnih plinova javite se liječniku"

Ranije se 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan, no novim zakonom o blagdanima iz 2020. utvrđeno je da se taj dan obilježava kao spomendan Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je tu značajnu odluku donio nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Pročitajte i ovo Urušio se dio skele u Rimskoj ulici - 5 Obnova U Sisku pao dio zgrade i ogromna skela s bivše Policijske uprave: Sve hitne službe odjurile na teren

Zbog sigurnosnih razloga svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Na dan otvorenih vrata zainteresirani građani će u subotu od 10 do 17 sati moći se upoznati s najvažnijim informacijama o radu Sabora, razgledati Sabornicu, Malu vijećnicu, protokolarne dvorane i salone, repliku Bašćanske ploče. Posjetitelji će se također moći družiti i razgovarati s predsjednikom Sabora Jandrokovićem, kao i ostalim saborskim zastupnicima.

Manifestacija je to koja izaziva veliko zanimanje zahvaljujući kojoj su saborskim hodnicima proteklih godina prošle tisuće građana.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene