Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o nasilju u obitelji

Culej: "Vi u SDP-u se pravite Toše, jeste li čuli za slučaj izvjesne Anastasije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravljao je o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Tim se prijedlogom propisuje katalog prava žrtava nasilja u obitelji kako bi se ojačala njihova pozicija tijekom postupka, omogućilo im se aktivno sudjelovanje u procesu te spriječila njihova traumatizacija i sekundarna viktimizacija.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Zakonska novina je i obveza zdravstvenih radnika, kao i djelatnika u ustanovama socijalne skrbi, odgojno-obrazovnih i vjerskih ustanovama, humanitarnih organizacija ili organizacija civilnog društva da prijave uočeno počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali tijekom obavljanja svojih poslova.

Predviđeno je i osnivanje Povjerenstva za praćenje i unaprjeđenje rada tijela kaznenog i prekršajnog postupka te izvršavanja sankcija vezanih za zaštitu od nasilja u obitelji, koje će se osnovati pri Ministarstvu pravosuđa.

Povjerenstvo će imati zadaću na temelju prikupljenih izvješća nadležnih tijela i drugih potrebnih podataka izrađivati godišnje izvješće o primjeni zakona te podnošenje izvješća Ministarstvu pravosuđa.

Prijedlog izmjene zakona koji uključuje oslobađanje zanimanja dadilja od plaćanja PDV-a iz pera SDP-a Vlada je odbila, ali je predsjednica odbora za finacije u Saboru iz redova HDZ-a danas rekla kako problem treba na neki način riješiti. Odbor nije glasovao o zakonu jer nije imao kvorum, a rasprava se uskoro očekuje u Saboru.

Tijek sjednice:

15:53 - Sabina Glasovac iz SDP-a rekla je da je za mnoge žene ovo životno pitanje i da treba razgovarati o negativnim posljedicama nasilja. ''Nemojmo se praviti blesavi, svi smo upoznati sa slučajem o kojem je govorio gospodin Culej. Ali, niste u pravu u tome kad ste rekli da je SDP o ovome šutio'', kazala je Glasovac.

15:15 "Pažljivo sam slušao vaše izlaganje i došao sam do zaključka što ćemo mi mali griješnici kojima se nameću neka nova pravila. Mi vidiomo trnje u očima našeg naroda. Pitam vas gospodine Staziću, jeste li upoznati sa slučajem izvjesne Anastazije. Jeste li čuli za nasilje u obitelji jednog vašeg kolege. Svi se pravite Toše i potvrđujete jedni drugima, a ono što se Anastazija žalila vama", kazao je Culej referirajući se na optužbe supruge Borisa Lalovca za nasilje u obitelji.

15:14 Nakon izlaganja Nenada Stazića, za repliku se javio HDZ-ov Stevo Culej.

15:00 Sjednica je nastavljena

13:30 Određena je stanka do 15 sati.

11:47 U ime kluba zastupnika HDZ-a zastupnicima se obratila Irena Petrijevčanin Vuksanović.

"Nasilje nije u porastu, nego je ono sve brutalnije i u njemu sudjeluje sve veći broj aktera u obitelji", kazala je Petrijevčanin Vuksanović.

11:45 "Nasilje je nasilje, bez obzira prema kome se ono usmjeravalo", kazala je Sabina Glasovac (SDP)

11:40 Romana Jerković (SDP) kazala je kako Esih očito ne ide u korak sa zakonima koji se donose.

"Morali smo uskladiti taj zakon s ovim zakonom. Žao mi je što u ovom ne prepoznajete ljudska prava. Mislim da ovaj zakon dobro štiti prava istospolnih zajednica", kazala je Jerković.

11:38 Bruna Esih (HDZ) kazala je kako kategorije uvedene u zakon nisu dio europske stečevine.

"Zašto se ovaj prijedlog zakona ravna prema Zakonu o doživotnom partnerstvu, a ne prema Obiteljskom zakonu, meni to zaista nije jasno. Hrvatska jest potpisala Istanbulsku konvenciju, ali nije obvezujuća jer je nismo ratificirali. Ona je k tome još i sporna zbog uvođenja termina roda, odnosno rodne ideologije", kazala je Esih.

11:29 "Nikada neću zaboraviti slučaj Maje Fel iz Pitomače koju je bivši suprug nasilnik, inače član HDZ-a zlostavljao. Žene pristaju na odnos s nasilnikom iz ekonomskih razloga. Kuća je bila od supruga pa je Maja deložirana te je još dobila i drakonsku zakonsku kaznu. Kod nas se vrši nasilje jačih nad slabijima. Kao argument za ometanje u raspravi koristi se argument sile, što smo vidjeli i ovdje u Saboru. Kako se vodi sabor, tako se vodi i država", kazao je Pernar.

11:20 "Čak 35 posto mladih smatra da djevojka kad flertuje zapravo provocira. Mnogi misle i kako za nasilje postoji razlog. Petina mladih u srednjoj školi ima iskustvo u nasilju u vezama. To pokazuje da tema nasilja nije u središtu pozornosti", kazala je Jerković.

11:10 "Državne institucije ne smiju se prema nasilju odnositi kao da je to privatni problem. Odgovornost države u takvim situacijama je neupitna. Zabrinjava nas praksa neuvažavanja prijedloga struke. Odbijeni su prijedlozi pravobraniteljica te sugestije udruga civilnog društva. Upravo je civilno društvo podnijelo veliki teret u borbi za ljudska prava. Također, sve češće potpisujemo međunarodne dokumente i onda odugovlačimo s ratifikacijom i implementacijom. Zar nije paradoksalno da je Hrvatska uz Makedoniju jedina zemlja u okruženju koja još nije ratificirala Istanbulsku konvecniju", kazala je Jerković.

11:07 Romana Jerković (SDP) kazala je kako je od 2003. godine Zakon doživio opsežne izmjene.

"Zakon donosi novine i neke dobre stvari poput osnivanja Povjerenstva koje bi trebalo monitorirati učinkovitost sustava i otkriva propuste", kazala je Jerković i dodala da SDP podržava proširenje defincije obitelji obzirom na donošenje Zakona o doživotnom partnerstvu.

11:05 Ines Strenja Linić (Most) kazala je kako nasilje u obitelji ne poznaje razlike u obrazovanju ili ekonomskoj situaciji

11:04 Marko Sladoljev (Most) kazao je kako do povećanog broja slučajeva nasilja u obitelji dolazi i i zbog toga što Hrvatska nema dovoljno reguliran institut zajedničkog roditeljskog skrbništva.

10:59 Željko Jovanović (SDP) kazao je kako je za prevenciju nasilja u obitelji ključna škola.

10:57 Za repliku se javio Miro Bulj (Most)

"Ako alkoholičar počini nasilje u obitelji, sud nalaže da ga mora pratiti klub liječenih alkoholičara. Ti klubovi su neorganizirani i potrebna je bolja organizacija sustava", kazao je Bulj.

10:55 Petrov je Sinčića upozorio da se drži teme.

10:50 Sinčić je naveo kako je nasilje u obitelji u Hrvatskoj u mnogo slučajeva bilo posljedica dizanja kredita u švicarskim francima.

10:34 Zastupnik odbora za ravnopravnost spolova Ivan Sinčić (Živi zid) obratio se zastupnicima.

"Katalog prava žrtava nasilja u obitelji povećat će zaštitu od nasilja. Novina je dužnost zdravstvenih, humanitarnim i vjerskim ustanovama da moraju prijaviti slučajeve na sumnju obiteljskog nasilja. Novo povjerenestvo trebalo bi izrađivati godišnje izvješće o primjeni zakona i podnijeti to izvješće Ministarstvu pravosuđa", kazao je Sinčić

10:29 Romana Jerković (SDP) kazala je kako u Hrvatskoj raste broj slučajeva nasilja nad ženama

"Kada ćemo ratificirati Istanbulsku konferenciju. Zašto to nismo još napravili i zašto bježimo od toga. Zar 12.000 pretučenih i ubijenih žena godišnje nije dovoljan razlog za to", kazala je Jerković.

10:28 Hrvoje Zekanović (HDZ) kazao je kako prijedlog zakona podiže zaštitu od nasilja u obitelji na višu razinu

10:19 Zakon je predstavila Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa

"Zakonom se propisuje obveza da sva tijela ako sumnjaju na obiteljsko nasilje o tome moraju obavijestiti institucije socijalne skrbi. Zakonom se predviđa za prekršajnu odgovornost u slučaju neprijavljivanja sumnje na nasilje", kazala je Mišević.

10:18 Sabor je nastavio rad raspravom o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

10:17 "Mislim da je bilo bitno upozoriti zastupnike na koji se način vodi sjednica. Nisam mislio docirati. To nije bila replika Pernaru, već svim zastupnicima koji su sudjelovali u nečemu što je strahovito unazadailo rad Sabora", kazao je Petrov.

10:17 Bojan Glavašević (SDP) kazao je kako je Petrov prekršio poslovnik.

"Nije primjereno da nam držite lekcije, čak i nama koji smo novi u Saboru", kazao je Glavašević.

10:13 O slučaju izbacivanja zastupnika iz sabornice oglasio se i predsjednik Sabora Božo Petrov

"Rekao sam da ću dopustiti određeeno vrijeme u kojem se zastupnici mogu upoznati s poslovnikom, ali mislim da je tri mjeseca bilo dovoljno. U poslovniku jasno stoji da ne postoji mogućnost udaljavanja od teme. Ako se to dozvoli, rasprava će se pretvoriti u beskorisnu i nekonstruktivnu. Tema u petak nije bila je li počinjeno kriminalno djelo. Rasprava u petak je trebala biti hoće li se na temelju napisa u pojedinim medijima i neke tužbe skinuti imunitet zastupniku. Sve ostalo je udaljavanje od teme. Ako će se rasprava voditi tako da svatko koristi svoje dvije minute za što hoće, zamisliti u što će se ta rasprava pretvoriti. Obećajem da ću se držati poslovnika. Dvije minute ćete imati, ali nećete imati mogućnost da pričate što god hoćete, bez obzira koja je tema. Ako želite prosvjede i egzibicionizam, za to postoji primjereno mjesto. Egzibicionizmu nije mjesto u Saboru", kazao je Petrov.

10:12 "Reiner je imao pravo čuvati poslovnik i dignitet Sabora. Prije mjesec dana smo onemogućili da se vodi postupak protiv Pernara po privatnoj tužbi gospodina Ježića kojeg je optužio da je skrivio prometnu nesreću. Je li se Pernar nakon toga ispričao Ježiću", pitao je Bačić

10:06 Branko Bačić (HDZ) se ispričao svim građanima zbog "neprimjerenih scena" koje su se događale tijekom rasprave u petak.

"Sabor je najviše državno tijelo koje bi trebalo čuvati svoj dignitet. Čuvanje digniteta ovisi o našem ponašanju, prvenstveno u načinu na koji se međusobno ophodimo. Temeljna uloga predsjednika Sabora je vođenje računa o poštivanju poslovnika. Postoje odreženi kolege koji ne poštuju saborske zastupnike niti osobe na koje se referiraju u svojim raspravama te ih grubo vrijeđaju i zato je nužno da ih predsjednik Sabora zaštiti. Do sada je postojala praksa da se ne skida  imunitet zbog privatnih službi", kazao je Bačić i dodao kako će u HDZ-u Saboru obratiti pozornost na buduće slučajeve kako se tim osobama ne bi dodatno narušavao dignitet.

10:03 Silvano Hrelja govorio je o inozemnim mirovinama.

"Oni koji primaju inozemne mirovine moraju znati da na stranicama Porezne uprave stoji obavijest u kojoj je obračun predujma poreza za njih puno povoljniji nego prije", kazao je Hrelja.

10:02 "Zašto su ovakve hidroelektrane odjednom samo kod Hrvata isplative dok se u drugim zemljama ispravljaju. Hrvatska nema strategiju oko svojih vodnih bogatstava", zapitao se Miro Bulj (Most) tijekom izlaganja o plinskoj termoeletrani Peruča

9:55 "Jovanoviću se skinuo imunitet kad je HDZ nazvao kriminalnom organizacijom. nedopustivo je da se Branimiru Bunjcu otima mobitel iz ruke, tim više jer je cenzura po ustavu zabranjena. Oduzimanjem se htjelo spriječiti da se vidi što se događa u Saboru. Ta snimka je jedina što je moglo spriječiti neviđeno nasilje u Saboru. Nikad se nije na nekom primijenila tolika sila u Sabor, kao na meni. Gospodo iz HDZ-a, ako smatrate da je netko od nas u krivu, javite se za raspravu, a ne da je sabornica prazna", kazao je Pernar i najavio kako će svaki put kad će ga Reiner prekidati ići do kraja, sve dok ga saborska straža ne izbaci.

9:50 Ivan Pernar kazao je kako je danas opet u Saboru nakon što je iz njega u petak izbačen

"Bit rasprave bila je jesu li optužbe koje ste vi, gospodine Petrov iznijeli protiv Karamarka bile opravdane ili ne. Pokušavali smo upozoriti na kriminal koji se povezuje s bivšim šefom HDZ-a. Reiner je prekidao Sinčića, ali i ostale zastupnike. Svaki zastupnik ima pravo na vrijeme koje mu poslovnik daju. Ja imam pravu na repliku i pojedinačnu raspravu. Uloga Reinera nije da bude svakom loncu poklopac i dobacuje i docira. Tijekom govora od 10 minuta, vas se prekida po nekoliko puta i govor prestaje biti smislena cijelina. Nije se odstupalo od teme jer je tema bila treba li vam se skinuti imunitet", kazao je Pernar.

9:48 "Ako je RH isplatila oko 600 milijuna maraka 90-ih godina te ako još obračunamo kamate to ispada oko 2 milijarde eura. RH na temelju toga potražuje od Slovenije oko 2 milijarde eura", kazao je Lovrinović te se zapitao zašto Plenković i Vlada ne potežu pitanje duga Srbije i Slovenije prema Hrvatskoj.

"Kumulativno RH potražuje oko 4 milijarde eura. Gospodo, primite se posla, a nemojte prodavati državnu imovinu", kazao je Lovrinović.

9:48 "Želim upozoriti na nedopustivu situaciju RH u slučaju potraživanja od Slovenije i Srbije. Čini se da smo jedina zemlja u Europi koja ne vodi računa o novcima svojih građana koje je davno posudila, a danas se ne brine da se taj novac vrati. U svim medijima danas će se pojaviti informacija da Slovenija pokreće slučaj Ljubljanske banke", kazao je Lovrinović.

9:48 Nakon stanke zastupnicima se obratio Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku)

9:38 Predsjednik Sabora Božo Petrov odredio je 10-minutnu stanku

9:37 Branko Bačić (HDZ) je zatražio stanku zbor rasprave oko skidanja imuniteta koja se održala u petak

9:36 Silvano Hrelja (klub zastupnika HNS/HSU) traži stanku kako bi umirovljenike koji primaju inozemne mirovine upozorio na promjene

9:36 Miro Bulj (Most) zatražio je stanku zbog plinske termoeletrane Peruča

9:36 Ivan Pernar (Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e) traži stanku zbog "nedopustivog načina na koji potpredsjednik Sabora Željko Reiner vodi sjednice"

9:35 Ivan Lovrinović u ime kluba zastupnika "Promijenimo Hrvatsku" zatražio je stanku zbog Ine

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene