Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak velikana

Hrvatski političari o Nelsonu Mandeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt Nelsona Mandele komentirali su i hrvatski političari.

Stipe Mesić:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..." Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..."

Smrću Nelsona Mandele Južna Afrika, ali i cijeli svijet, izgubili su velikog državnika, neponovljivu osobnost i - nadasve - velikog čovjeka. Nakon okrutne vladavine apartheida, rasne podvojenosti i najgrublje neravnopravnosti, uspio je svojom politikom ujediniti zemlju i postići da su ga pripadnici svih rasa prihvatili kao svojega Predsjednika.

Čovjek koji je desetljećima žrtvovao najviše što je mogao, svoju slobodu, posvetio se i u vrijeme predsjedničkih mandata, ali i nakon toga, sve do svoje smrti u dubokoj starosti, pomirenju, odbijajući svaku želju illi poriv za osvetom, bilo osobnom, bilo svojega naroda.

Nelson Mandela ostat će zapamćen kao političar koji to zapravo nije bio, ali definitivno kao veliki državnik što je postao svakim svojim malim gestom i svakim svojim velikim djelom nakon što je stupio na političku scenu Južne Afrike.

Predsjednik Južne Afrike, Zuma, apsolutno je u pravu kada kaže da je njegova zemlja izgubila svojega najvećeg sina. Za Nelsonom Mandelom tuguju i trebaju tugovati ljudi širom svijeta, svi koji vjeruju u ono u što je i on vjerovao - u miran i skladan zajednički život različitih, usprkos svega što ih je u prošlosti dijelilo.

UMRO NELSON MANDELA - ikona pomirbe i borbe protiv diskriminacije

Zoran Milanović:

S dubokom smo žalošću u Hrvatskoj primili vijest o smrti bivšeg predsjednika Republike Južne Afrike, narodnog vođe i heroja borbe protiv apartheida Nelsona Mandele.

Njegov život i rad i u Hrvatskoj su bili nadahnućem i primjerom mnogima, osobito u danima naših vlastitih borbi i pomirenja.

Pamtit ćemo Nelsona Mandelu kao jedinstvenu svjetsku političku ličnost, privrženu i predanu idealima demokracije, velikog državnika koji je čitav svoj život posvetio nesebičnoj borbi za ljudsko dostojanstvo, slobodu i jednakost.

Ivo Josipović:

Nelsona Mandelu pamtit ćemo kao velikana borbe za ljudska prava, jednakost i dostojanstvo potlačenih, beskompromisnog borca protiv aparthejda. Plemenit, oprostio je trideset godina tamnice te mudro i odlučno gradio jedinstvo i demokraciju. Zato će ga čovječanstvo pamtiti s velikim poštovanjem i zahvalnošću!
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene