Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz raste, ali raste i uvoz

Izvoznici vape za političkom stabilnosti: "Hrvatsko je tržište premalo da bi se preživjelo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na probleme su se Vladi u ponedjeljak žalili hrvatski izvoznici. Poznata je priča da žele devalvaciju kune u odnosu na euro. No, više od jake kune, muči ih "slaba" Vlada, odnosno politička nestabilnost u zemlji. Evo i zašto.

Gotovo sve što proizvedu, izvezu diljem svijeta. Najviše u SAD, Rusiju i Kanadu. Pliva je treću godinu zaredom najbolji hrvatski veliki izvoznik.

Pročitajte i ovo Boeing (Foto: AFP) nanizali se incidenti Američki regulator otkrio probleme u Boeingovoj kontroli kvalitete zrakoplova Slika nije dostupna Najvažniji generator rasta BDP-a Hrvatski izvoz u brojkama: Izvozi tek 15% poduzeća, Hrvatska u EU na 24. mjestu

"Hrvatsko je tržište premalo da bi se preživjelo, a pogotovo da bi raslo i razvijalo se. Osim što bismo, naravno, voljeli da u Hrvatskoj ima više političke stabilnosti, manje promjena zakona, nižih poreza i svega što bi bilo dobro i poticajno za hrvatske izvoznike", poručio je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

Što muči velike, muči i male. Tvrtka MCZ proizvodi palete i odnijela je pobjedu u kategoriji malih i mikroizvoznika. No, kada traže nove zaposlenike, moraju ih školovati sami, umjesto da taj dio odradi država.

"Kad tražimo zavarivača, vrhunac dosega je da je netko doma nešto sitno zavarivao. Kao što ne možemo očekivati da mi napravimo peć i očekujemo od kupca da je doradi, tako ne možemo očekivati da je gotov proizvod ustvari nama poluproizvod", pojasnio je Kristian Krpan iz tvrtke MCZ d.o.o.

Problemima unatoč hrvatski izvoz raste, pa je tako u prošloj godini iznosio 92,7 milijardi kuna. No, problem je što raste i uvoz, a lani je iznosio 148,2 milijarde kuna. U 2015. Hrvatska je najviše izvezla električne energije, motornih benzina, proizvoda od kože, potom bijelog šećera, kukuruza i - čarapa, a uvezla naftna ulja, električnu energiju, lijekove, automobile, goveđu kožu i - telefone. Od Vlade izvoznici prije svega traže političku stabilnost.

"Svaka Vlada je potrebna, kao što je potreban dirigent za veliki orkestar. I ako ne budemo imali Vladu koja će davati ton i sredstva potrebna upravo za razvoj tog dijela gospodarstva, možemo očekivati ozbiljno zaostajanje", kazao je Darinko Bago iz udruženja Hrvatski izvoznici.

Izvoznici u posebnoj deklaraciji od Vlade traže povoljnije uvjete zaduživanja, jaču digitalizaciju i reformu obrazovnog sustava. Dobili su općenit odgovor.

"Trebamo stvarati uvjete poslovanja ovdje u Hrvatskoj, koji će smanjivati troškove svim poduzetnicima, a naročito izvoznicima, kako bi ih učinili konkurentnijima na međunarodnom tržištu", kazala je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

U Hrvatskoj tek 17 posto tvrtki ima status izvoznika. A koliko su važni za gospodarstvo, govori podatak da izvoznici zapošljavaju čak polovicu ukupno zaposlenih u svim poduzećima.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene