Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije Zagreb

Hrvatski grad u kojemu najviše kućanstava ima računalo je...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni zavod za statistiku objavio je podatke o korištenju osobnih računala i interneta u Hrvatskoj.

Osobno računalo posjeduje nešto više od 55 posto, dok se internet koristi u polovici od ukupno 1,5 milijuna hrvatskih kućanstava, pokazuju podaci iz Popisa stanovništva provedenog 2011. godine, koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Pročitajte i ovo Ilustracija velike razlike Ovo su prosječne plaće po županijama: Pogledajte tko najviše zarađuje, a tko najmanje Košarica puna proizvoda (Foto: Guliver/Thinkstock) U ODNOSU NA PROSINAC LANI DZS se oglasio o porastu cijena: Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.

Prema posljednjem Popisu stanovništva u Hrvatskoj je ukupno 1.520.026 kućanstava, a osobno računalo posjeduje njih 55,3 posto. Još je niži postotak kućanstava koja se koriste internetom i na razini Hrvatske iznosi 50,6 posto.

>> Znate li koliko soba ima stan u kojemu živi prosječna hrvatska obitelj?

Najveći udio kućanstava koja imaju računalo te se koriste internetom je u Gradu Zagrebu te u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Prema podacima DZS-a, 66,2 posto kućanstava u Zagrebu posjeduje osobno računalo, a internet se koristi u 62,4 posto zagrebačkih kućanstava.

Na drugom je mjestu Zagrebačka županija u kojoj se osobna računala mogu naći u 59,5 posto kućanstava, dok je udio onih u kojima se koristi internet 54,5 posto.

U Primorsko-goranskoj županiji 57,7 posto kućanstava ima računala, a internet se koristi u 53,8 posto, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 57,2 posto kućanstava s računalom i 54,1 posto onih koja se koriste internetom.

Na dnu ljestvice je pak Ličko-senjska županija, u kojoj je udio kućanstava koja posjeduju računalo tek 37 posto, a još je niži postotak onih koja se koriste internetom - 33,2 posto.

Hrvatski grad u kojem najviše kućanstava ima osobno računalo je Sveta Nedelja, s udjelom od 68,8 posto, a slijede Kastav (68,7 posto), Zaprešić (67,6 posto), Zagreb (66,2 posto), Dugo Selo (65,2 posto), Split (64 posto) te Velika Gorica i Dubrovnik (63,9 i 63,6 posto).

Najmanje je osobnih računala pak u kućanstvima u gradovima Vrlika (25,7 posto), Skradin (26,1 posto) i Glina (28,8 posto).

Ljestvicu općina u kojima je najviši udio kućanstava koja posjeduju računalo predvode Stupnik (68,1 posto), Podstrana (67,7 posto) te Šenkovec i Kostrena (po 67,6 posto), dok su na dnu te ljestvice dvije općine u Šibensko-kninskoj županiji - Civljane, u kojoj računalo ima tek 3,9 posto kućanstava te Ervenik s udjelom od 8,5 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene