Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obučavat će afganistansku vojsku

Hrvatski časnik će zapovijedati američkim vojnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bojnik Ivan Galović prvi je časnik Oružanih snaga RH koji će u misiji ISAF-a u Afganistanu zapovijedati američkim vojnicima, donosi novi broj Hrvatskog vojnika, službenog glasila Ministarstva obrane (MORH).

Potkraj ožujka u Afganistan će otići prva skupina multinacionalnog Combat Support OMLT-a u kojem će osim 12 pripadnika hrvatskih oružanih snaga biti i 12 pripadnika američke vojske Nacionalne garde Minnesote. Riječ je o pokretnom timu sa zadaćom da uvježbava redovitu afganistansku vojsku, u kojem je Hrvatska vodeća zemlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Slika nije dostupna Među 95 pripadnika i 5 žena Hrvatski vojnici ispraćeni u Afganistan: Po prvi put i s hrvatskim naoružanjem

Tako će pripadnike Afganistanske narodne vojske (ANA) uvježbavati u izvidništvu, topništvu, inženjeriji, u djelovanju zapovjedne satnije te u mentorstvu stožera bojne. Ta suradnja s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote potvrda je kontinuiteta dobrih partnerskih odnosa i povjerenja SAD-a i Hrvatske, ističe Hrvatski vojnik. Zapovjednik prvoga takva hrvatskog tima je bojnik Ivan Galović, zapovjednik bojne pješačke pukovnije, a bio je i naš prvi promatrač u UN-ovoj misiji u Obali Bjelokosti, navodi Hrvatski vojnik.

Tim se sada nalazi na vojnom poligonu u Gašincima na pojedinačnoj obuci koja se provodi u doista ekstremnim uvjetima. Traje dva tjedna, a u sklopu nje uvježbavaju se pješaci u gađanju jurišnom puškom G-36, pištoljem HS 2000, strojnicom PKT 7,62 mm i teškom strojnicom Browning 12,7mm, koje će bit ugrađene i na vozila u misiji. Također se uvježbavaju u gađanju bacačima granata RBG 40 mm i RPG-7, ali i u donošenju odluka, u sustavu veza i procedura ISAF-a, navodi Hrvatski vojnik. 

Prvi put se uvježbavaju vozači 'Hummera'

U sklopu pripreme CS OMLT-a prvi put se uvježbavaju i vozači za upravljanje višenamjenskim lakim vozilima HMMWV, poznatijim kao "Hummer". Obuku na dva vozila što su početkom siječnja stigla u pješačku pukovniju provode stožerni narednik Krešimir Grljušić i narednik Goran Steiner. Certifikat za instruktore vozače tih vozila dobili su na obuci u Minnesoti.

Devet polaznika tijekom jednotjedne obuke osposobili su se ne samo za upravljanje vozilima nego su dobili priliku da njihova svojstva ispitaju u doista ekstremnim uvjetima. Naime, niske temperature, snijeg i led vježbu su učinili i te kako zanimljivom, dinamičnom i izazovnom, a nadzirala su je i dva instruktora iz Nacionalne garde Minnesote, piše u novom broju Hrvatskog vojnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene