Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravda

Hrvatske šume rupe krpaju povećanjem cijene trupaca, a drvna industrija radi za duplo manju plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rupe u svome poslovanju Hrvatske šume namjeravaju popuniti povećanjem cijene trupaca za 15-ak posto.

Nakon poskupljenja energenata, bio bi to dodatan udar na drvoprerađivače koji jedva preživljavaju. Podsjećamo, u nekoliko kriznih godina hrvatska drvna industrija izgubila je čak 10 tisuća radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje

Slavonski hrast jedina je sirovina koju koristi tvornica furnira Otok. Nije teško predvidjeti što će se dogoditi poskupe li hrastovi trupci. "Svako povećanje energenata, a poglavito sirovine djeluje na cijenu proizvoda koja definitivno dovodi drvnu industriju u nekonkurentan položaj", ističe Jozo Jović, iz Udruge drvoprerađivača pri HGK.

Skuplja sirovina, skuplji finalni proizvod. Skuplji proizvod teže je prodati. Rješenje nije otpuštati radnike, niti im smanjivati plaću. "Drvna industrija ima bruto plaću nižu od neto-prosjeka RH. Mislim da samim time i taj pokazatelj govori da drvna industrija nije u mogućnosti sama iznaći rješenje", kaže Jović.

Drvoprerađivači su voljni sjesti za zajednički stol s Hrvatskim šumama, ali i hrvatskom Vladom. "Smatram da Hrvatske šume trebaju tražiti rješenje u restrukturiranju, a isto tako da drvna industrija kroz povezivanje", kaže Jović.

Hrvatske šume imaju kvalitetnu sirovinu. Šteta bi bila da se ona prerađuje izvan Hrvatske. "Furnir od slavonskog hrasta koji proizvodimo u ovoj tvornici je visokokvalitetan i zadovoljava sve zahtjeve visokog tržišta", smatra Marija Labrtić, tehnolog.

U tvornici Otok zaposleno je 100 radnika. Oni marljivo rade i nadaju se i većoj plaći. Dovoljno je reći da je dvostruko niža nego plaća radnika u Hrvatskim šumama.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene