Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Muž otišao s drugom

Možete li vjerovati: S 10 kuna na mjesec prehranjuje šestero djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnjeg dana jako smo se bojali. Prvi posjet ruralnom dijelu Etiopije, onom najsiromašnijem, a to znači s najviše djece koja su bolesna ili pothranjena.

Etiopija ima 13,5 milijuna djece, a čak polovica smrti djece mlađe od 5 uzrokuje pothranjenost, što je ukupno dva milijuna smrti zbog nedostatka hrane na godinu. Ali, stvari se ovdje ipak mijenjaju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Gotovo tri sata vozili smo se iz Bahir Dara do mjesta koje bi trebali vidjeti svi mi koji redovito iz svojih hladnjaka bacamo hranu koja se pokvarila. Tamo su nas dočekale tri žene: dvije majke i pomagačica u zdravstvenoj njezi imenom Attise koja ima 27 godina i posao koji bi mnogi od nas samo poželjeli - njezin zadatak je spašavanje života. Naime, pitanje je bi li dvije preslatke i zaigrane bebe koje smo danas štipali po obrazima bile žive da ih majke prije nekoliko mjeseci nisu dovele ovdje, u jedan od 10.000 Unicefovih zdravstvenih postaja u Etiopiji, koje pomažu i donatori iz Hrvatske.

Majke nemaju dovoljno mlijeka pa su svoje bebe dovele na pregled, a to uključuje i hranjenje – pothranjenoj djeci daje posebnu pastu napravljenu od kikirikija koja sadrži 500 kalorija, a na odlasku sa sobom ponesu količinu dovoljnu za tjedan dana, do idućeg pregleda. Redovit dolazak je nužan kako majke ne bi popustile u slijeđenju uputa koje im daje Attise, a koje bebama znače život.

>> Etiopljani ekipi Provjerenog prognozirali sreću!

Prva od majki s kojima smo razgovarali živi odmah pokraj postaje, i to sama sa 6-ero djece. Muž ju je ostavio prošle godine jer je, kako kaže, pronašao drugu ženu. Ona sama zarađuje za svoju obitelj prodajući lokalno bezalkoholno piće. Tako za svoju obitelj priskrbi između 20 i 30 birra na mjesec, što je između 7 i 10 kuna. Za cijeli mjesec. Pozvala nas je u svoju kuću i pokazala kako priprema dodatak prehrani za svoju bebu koja ima godinu i 4 mjeseca, ali izgleda kao da je rođena prije 8 ili 9 mjeseci.

Kuća u kojoj žive tipična je za sela koja smo danas vidjeli – napravljena od drva, blata i balege. Unutra ima nešto malo posuđa i posuda, namještaja nema, spava na podu, a ručak radi vani na ognjištu. Ona je sretna što je samo 5 minuta hoda dijeli do mjesta na koje mora doći svaki ponedjeljak kako bi Attise pregledala njezino dijete i vidjela napreduje li. Neke majke su jednostavno odustale, jer im je hrana za djecu bila predaleko, morale bi hodati desetke kilometara.

Druga majka koju smo upoznali hoda dva sata u svakom smjeru. Njezina beba jako dobro napreduje. Ona nam je rekla da ima 20 godina, ali joj lice otkriva da je zapravo još uvijek djevojčica, stara vjerojatno tek oko 15 godina. Vjerojatno nam je lagala jer su brakovi s maloljetnicama ovdje zabranjeni, rekla nam je Wossen, Etiopljanka koja radi za Unicef i provest će s nama ostatak našeg posjeta ovoj zemlji koja je u isti tren očaravajuće lijepa, ali i puna životnih priča koje su toliko različite, a opet ih sve možemo opisati jednom riječju - nepravda.

Iako su brakovi s maloljetnicima zabranjeni, ipak su redoviti. Kao i otmice djevojaka i žena zbog braka. Naime, muškarac si može odabrati ženu, pričekati je negdje i onda je savladati i odvesti svojoj kući. Odmah zatim, priča Wossen, oni im oduzimaju nevinost jer znaju da će od tog trenutka žena biti samo njihova. Otići neće jer svi znaju da je on s njom spavao, pa je nitko neće ni htjeti.

Ostatak priče i fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene