Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh domaće vojne industrije

VIDEO: Kako na putu u NATO Hrvati pomažu Crnogorcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obukli smo ih od glave do pete, školovat će se kod nas, obučavati na helikopterima, a uskoro bi i u Afganistan mogli poslati zajednički tim instruktora, koji će obučavati njihovu vojsku.

Sve to, dio je novog savezništva između Hrvatske i Crne Gore. Ekipa Nove TV bila je u Podgorici i provjerili smo kako to na putu prema NATO-u Hrvati pomažu Crnogorcima. Uz zaglušujuću buku vojnog transportera, u koji novinari rijetko mogu ući, oko sat vremena trebalo nam je od Zagreba do najvećeg crnogorskog aerodroma. Dobrodošlica nam je ukazana u Golubovcima, 10-ak kilometara od glavnog grada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska i Crna Gora dogovorile nove oblike gospodarske suradnje Slika nije dostupna Podgorica: Dobra suradnja hrvatske i crnogorske policije

Domaćini u najvećoj vojnoj bazi, kao da su se posramili svojih zrakoplova, pa smo ih mogli gledati samo iz vožnje. Mnogi više i ne lete. 'Galebove', ponos bivše Jugoslavije su prekrili. No, za svoje pilote i časnike imaju druge planove. Osim što će ih školovati i na hrvatskom vojnom učilištu, obučavat će se i na helikopterima. Zajednička pilotska škola, dio je suradnje novih saveznika. Od Hrvatske, kao članice NATO-a Crnogorci žele učiti.

Najbolja vojna suradnja s Hrvatskom

'Zbog toga je dobro da izvučemo pouke i da ne radimo one greške, koje su napravile hrvatske oružane snage. Mislim da na vojnom planu imamo najbolju suradnju s Hrvatskom', istaknuo je viceadmiral Dragan Samardžić, načelnik Generalštaba VCG. Zajednička obrana u zraku, mirovnoj misiji u Afganistanu, ali i na moru. Ministar obrane Branko Vukelić ističe kako je zajednički interes Hrvatske i Crne Gore zajednička zaštita Jadrana.

U zemlji, koja je ukinula vojni rok, domovini i dalje služi više od 2 i pol tisuće vojnika profesionalaca. Plaćeni su upola manje nego hrvatski im kolege, oko 300 eura, ali su obučeni gotovo jednako. Crnogorsku glavu čuva hrvatska kaciga, a odore, koje smo im mi šivali, razlikuju se samo po šari. To je još jedan uspjeh domaće vojne industrije. po prvi puta, hrvatske su tvrtke obukle crnogorsku vojsku. Poput manekena pozirali su u kolekciji 'za sva godišnja doba'. Zimi grije, a ljeti hladi.

Premda je nas besparica lupila po džepu, vlastitim smo se vojnim potencijalima barem nakratko mogli i hvaliti. 'Ne bih rekao da je bilo takvih zavisti, mene veseli što je bilo želje da se orijentiraju prema Hrvatskoj i da pogledaju ono što mi imamo, kad je u pitanju opremanje, i da se shodno financijama, orijentiraju prema hrvatskoj vojnoj industriji', zaključio je Vukelić. Iako sporim koracima, za sada su na dobrom putu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene