Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošle godine

Hrvatska uvezla svinjetine više nego sve zemlje Eu zajedno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok u svijet izvozimo automobile i brodove, apsurdno, ali istodobno uvozimo svinjetinu. Domaći svinjski odrezak u hrvatskim trgovinama postao je prava rijetkost.

Hrvatsko svinjogojstvo u dubokoj je kaljuži. Najveći neprijatelj domaće svinje uvoz. 'Problem je veliki u tržištu, dolazi sve na naše tržište', tvrdi Stjepan Kušec, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna Malo kome jasni razlozi Da Hrvatska uvozi banane - razumljivo je, no da uvozimo svinjetinu…

I to u golemim količinama.  Prošle godine zemlje Europske unije uvezle su 37.000 tona svinjskog mesa, ali su zato izvezle jedno cijelo 7 milijuna tona. Hrvatska je uvezla 40.000 tona,  što je više nego sve zemlje Unije zajedno, a zbog svinjske kuge u Uniju nismo izvezli ništa.

>> Hrvatsko svinjogojstvo na koljenima

Da većina svinjetine koju kupuju dolazi iz uvoza ljuti i kupce. 'To je sramota, naprosto je sramota jer Hrvatska može proizvesti svinjetine onoliko koliko je dovoljno stanovništvu, čak i da izvozi', kaže ogorčena mušterija.

U loše stanje uvjerili su se u europski svinjogojci. Migel Pascal svinje proizvodi u Španjolskoj drugoj najvećoj izvoznici svinjetine u Uniji. Na tržište izlazi zajednički s još 55 proizvođača.

'Hrvatski proizvođači svinja moraju se ujediniti i raditi zajedno s industrijom kako bi povećali proizvodnju', kaže Miguel Angel Pascual, proizvođač svinja iz Španjolske.

Osim zajedničkog nastupa na tržištu, veliki je potencijal i u uzgoju autohtonih pasmina. Zbog crnih slavonskih svinja Perica Matijaković vidi svjetliju budućnost.

'Mogu pridonijeti da imamo nešto izvorno i kvalitetno s čime bi se mogli predstaviti u okolici', kaže Perica Matijaković, proizvođač crnih slavonskih svinja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene