Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srednja žalost

Za Hrvatsku na ovoj ljestvici čini se nema nikakvog pomaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 140. gospodarstava svijeta, Hrvatska se nalazi na 77. mjestu. kao i 2014. godine. Riječ je o Izbješću o globalnoj konkurentnosti 2015-2016, koje je u srijedu predstavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Od zemalja iz našeg bližeg i daljeg okruženja, s čijim gospodarstvima se uspoređujemo, napredak na listi globalne konkuretnosti bilježe susjedi Slovenci, te Slovačka, Češka, Makedonija, Rumunjska i Poljska. Bugarska, Grčka i Srbija stagniraju baš kao i Hrvatska, dok su Crna Gora i Mađarska pale za tri mjesta na listi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA 74. MJESTU U SVIJETU Zabrinjavajući podaci: Hrvatska mora hitno poboljšati 3 važne stvari Slika nije dostupna Preuzimanje poduzeća Evo u kojoj su državi Hrvati najveći investitori!

Ocjena je ipak da Hrvatska sa svojim 77. mjestom i ocjenom od 4,1 ipak drži korak s promjenama na globalnoj razini. Nacionalno vijeće za konkurentnost ističe u priopćenju kako je za bitan napredak potrebno provesti strukturne reforme, ponajprije one ključne za održivi gospodarski razvoj.

U tom smislu, intenzivne reforme su potrebne u makroekonomskom okruženju, gdje Hrvatska bilježi pad od 16 mjesta te financijskom tržištu, gdje bilježimo pad za 14 mjesta.

Ipak, generalno gledano, ovogodišnji rezultati pokazuju blago poboljšanje na području visokog obrazovanja i treninga (51. jmjesto), efikasnosti tržišta rada (105. mjesto), tehnološke spremnosti (43. mjesto) i inovacija (92. mjesto).

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Ivica Mudrinić, istaknuo je kako Hrvatska nije uspjela ostvariti znatan napredak u spomenutim segmetima makroekonomskog okruženja i financijskih tržišta te da time nismo stvorili uvjete u kojima se isplati investirati u Hrvatskoj.

Kao i u prethodnim slučajevima, i ovo novo izvješće fokusira pažnju na nedostatak dugoročnih strukturnih reformi za poticanje produktivnosti i poduzetništva otpornih na krizu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene