448858
448858
448858
448858
448858

HRVATSKA SPREMNA, BEOGRAĐANI NEGODUJU 'Naš kraj je postao javni toalet'

  • , 03.09.2016., 07:17
  • Autor:
  • komentara

U novom tranzitno-prihvatnom centru za strance u Tovarniku tehnički ministar Orepić kaže kako za sada Hrvatska ne planira podizanje žice na granici te da je spremna za novi migrantski val.

 
 
 
 
Hrvatska spremna za migrantski vla (Video: Dnevnik Nove TV)
Hrvatska spremna za migrantski vla (Video: Dnevnik Nove TV)

Dok mađarski vojnici užurbano na granici sa Srbijom grade žičanu ogradu, za migrantski val Hrvatska je spremna, barem tako tvrdi tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u tranzitno-prihvatnom centru u Tovarniku koji čeka otvaranje nakon što se popune sva otvorena radna mjesta.

Prizori nezbrinutih izbjeglica sve češće se mogu vidjeti po beogradskim gradskim četvrtima. Imigrant Samir na putu za Njemačku zapeo je na srbijansko-mađarskoj granici.

'Pokušao sam nekoliko puta prijeći granicu, ali nije jednostavno. Svaki put me uhvate i vrate ovdje', rekao je Sirijac Samir. 

Građani Beograda zbog toga negoduju.

'Naš kraj je postao javni toalet, a da ne pričamo o provokacijama', kaže Martina iz Beograda.

Na mađarskoj granici sa Srbijom smješteni su strojevi i vojska koja gradi metalnu žicu visoku tri metra. Prva pomisao pri pogledu na strojeve pretpostavlja kako su ondje stigli kako bi gradili cestu, no pridružila im se vojka kako bi izgradili zid. 

U novom tranzitno-prihvatnom centru za strance u Tovarniku tehnički ministar Orepić kaže kako za sada Hrvatska ne planira podizanje žice na granici. Tvrdi kako je Hrvatska sigurna, humana i prijateljska zemlja koja izvršava svoje obveze. Datum otvaranja centra za sada još ne otkrivaju, a načelnica općine koja je darovala zemljište očekuje korist za svoje mještane.

'Nadam se i apliram još jednom na odgovorne da nam se izađe u suret da naši mještani rade', kaže Ruža Veselčić Šijaković, načelnica općine Tompojevci. 

U Hrvatskoj trenutačno borave 583 tražitelja azila, a informacije o migrantskom valu dobivaju i u Ministarstvu vanjskih poslova.

'Ako bi se to dogodilo, što mi trenutno ne očekujemo, bili bismo spremni, naravno opet bismo nastavili suradnju s našim susjedima', kazao je tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač

Podsjetimo, prije tri dana je više od pedesetak ilegalnih migranata mahom Sirijaca, Afganistanaca i Iračana policija zatekla u ilegalnom prelasku državne granice. Ministar Orepić kaže kako postoji manji broj incidenata, no problem se odmah rješava.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se