Obavijesti Video Pretražite Navigacija
21. rođendan

Hrvatska slavi Dan državnosti: Državni vrh položio vijence na Mirogoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska slavi dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Povodom današnjeg blagdana premijer Zoran Milanović, predsjednik RH Ivo Josipović, potpredsjednik Sabora Josip Leko, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te brojne braniteljske udruge zajedno s obiteljima položili su vijence. 

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Delegacija je prvo vijence položila na Zid boli, potom su otišli na grobnicu Narodnih heroja. Nakon toga vijenci su položeni su na spomeniku Ivici Račanu, pa zatim na središnjem križu. Delegacija se tada uputila na spomenik prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu i na kraju, vijence su položili na zajedničkoj grobnici neidentificiranim žrtvama Domovinskog rata.

Podsjetimo, Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991.

>> 'Moja Hrvatska kakvu želim je upravo takva. Zemlja slobode i demokracije'

'S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta', istaknuo je tadašnji predsjednik države, dr. Franjo Tuđman u govoru zastupnicima Sabora prigodom donošenja Ustavne odluke o samostalnosti Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene te Ustavne odluke od 25. lipnja 1991.

Istekom moratorija, 8. listopada 1991. Republika Hrvatska raskinula je državno-pravne sveze s ostalim republikama i postala je slobodna, samostalna i neovisna država. Taj dan (8. listopada) danas se u Hrvatskoj obilježava kao Dan neovisnosti u sjećanje na dan kad je Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene