Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska s NATO-om pružila potporu Gruziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a posvećen situaciji u Gruziji, na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, završio je u utorak u Bruxellesu usvajanjem zajedničke izjave u kojoj je pružena potpora Tbilisiju.

"Donesena je zajednička izjava koju i Hrvatska isto tako podržava. U njoj je istaknuto da je NATO zabrinut razvojem situacije u Gruziji, te da podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Gruzije. Isto tako, NATO poziva na provedbu mirovnog plana od 6 točaka", kazao je Jandroković.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..."


Tim je planom predviđeno povlačenje snaga na početne položaje, završetak neprijateljstva, doprema humanitarne pomoći stradalim civilima kao i početak obnove Gruzije.


Jandroković je rekao da se na sastanku također razgovaralo i o budućim odnosima NATO-a i Gruzije, kao i odnosima NATO-a i Rusije.


"Ono što je važno, NATO je pokazao jedinstvo i donesena je jedna vrlo snažna i vrlo dobra deklaracija", smatra hrvatski ministar.


Prema njegovim riječima, Rusiji je poslana snažna poruka da NATO podržava teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Gruzije. Od Rusije se očekuje da povuče svoje vojnike iz Gruzije te da poštuje potpisani sporazum koji je predložilo francusko predsjedništvo, dodao je Jandroković.

On je istaknuo značenje činjenice sudjelovanja Hrvatske na razini ministra vanjskih poslova na ovom susretu NATO-a.

"To je bio prvi sastanak Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova i to je jedna važna novost koja potvrđuje da se Hrvatska sve brže i više integrira u NATO", rekao je Jandroković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene