454581
454581
454581
454581
454581

Kako su uvozna jaja istisnula domaća?!

  • , 24.10.2016., 07:39
  • Autor:
  • komentara

Među rijetkim poljoprivrednim proizvodima kojih Hrvatska ima dovoljno za vlastite potrebe su - jaja. No, i tu je košarica svake godine sve praznija. Domaća jaja s polica trgovina istiskuju jeftinija, uvozna.

 
 
 
 
Uvoz uništava domaću proizvodnju jaja (Video: Dnevnik Nove TV)
Uvoz uništava domaću proizvodnju jaja (Video: Dnevnik Nove TV)

Samo prošle godine uvoz jaja povećao se za 113 posto. Male, domaće farme propadaju, domaća se proizvodnja smanjila za osamdesetak milijuna. Približno za onoliko koliko smo uvezli. 

Prazne kaveze u svom peradarniku pokazao nam je Zdravko Crnčan, proizvođač jaja iz Marijanaca. "Mi smo smanjili našu proizvodnju za otprilike 20 posto. Ostale su zgrade, odnosno kapacitet tih farmi je ostao isti, međutim nama ne dozvoljavaju broj grla koji smo imali dosad zbog nekakve udobnosti kokoši", kaže Crnčan.

Pad hrvatske proizvodnje jaja krenuo je s komfornim EU-kavezima, a završio s prekomjernim uvozom. Hrvatska je prošle godine uvezla 105 milijuna konzumnih jaja, što je povećanje za čak 113 posto u odnosu na 2014. godinu. 

"Proizvođačka cijena jednog jajeta trebala bi biti šezdesetak lipa. Kod nas se uvoze jaja po dampinškim cijenama. Da vam ne kažem ta jaja dolaze po 0,2 eurocenta, znači po 15 lipa", kaže Crnčan.

Uvoz uništava domaću proizvodnju jaja (Foto: Dnevnik.hr) - 4Svako četvrto jaje u ovom trenutku na hrvatskom tržištu je iz uvoza. Iako naši proizvođači imaju dovoljno kapaciteta da sva jaja u vašoj tavi budu domaća.

"Vidite i moja je prazna farma. Znači mi ne možemo s cijenom njima konkurirati. Ta jaja dolaze starosti dvadesetak i više dana, dolaze dampinške cijene i dolaze u Hrvatsku kao jaja za preradu", kaže Crnčan.

Od novog ministra poljoprivrede proizvođači očekuju veće kontrole uvoznih jaja, kao i poticaje. Jaja su jedan od rijetkih poljoprivrednih proizvoda koji se u Hrvatskoj ne potiče.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se