Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorući problem

HRVATSKA OPET U NEZAVIDNOM EUROPSKOM VRHU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam i pol tisuća ovisnika o drogama službeno se liječilo u Hrvatskoj u protekloj godini. Dok je stvaran broj najmanje dvostruko veći, velik problem predstavljaju lijekovi za liječenje ovisnosti koji završavaju na crnom tržištu.

Problem s drogom nije jedini. Po konzumaciji alkohola i duhana Hrvatska je u neslavnom europskom vrhu. Iza njega je pakao ovisnosti. Nekada mu je droga bila dio života, a danas Siniša vodi udrugu u kojoj pomaže ovisnicima.

Pročitajte i ovo Osnovna škola u Splitu - 2 Problem na jugu Hrvatske Šprice na svakom koraku, pa i kod škole. Dok građani bijesne, iz kotara umiruju: ''Nije, naravno, nikome ni ugodno ni drago, ali nije to još zabrinjavajuće'' Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije"

'To je uvijek mučan put i mučni završetak. Najgore mi je u principu bio gubitak povjerenja, gubitak povjerenja od strane obitelji, prijatelja, ljudi', rekao je Siniša Kabić iz Udruge Porat.

Siniša je pobijedio. Ali ne i svi. Godinama ovisnost ne prestaje biti jednim od najvećih društvenih problema. Iako je stvaran broj najmanje 2 puta veći. Hrvatska je u protekloj godini zabilježila osam i pol tisuća registriranih liječenih ovisnika. Gorući problem je što na ilegalnom tržištu završi najmanje 20% lijekova za liječenje ovisnosti.

'Ovisnici često uzimaju nepropisno terapiju nadajući se da će pronać put koji će im donijet veće zadovoljstvo. Nažalost, u tome često ne uspijevaju', kazao je Ante Bagarić iz KB Sestre Milosrdnice.

Brojni Hrvati ne uspijevaju odoljeti ni alkoholu i duhanu, naročito mladi.

'Hrvatska s 13 litara čistog alkohola po glavi stanovnika je u samom vrhu. Mladi ljudi piju u sve ranijoj dobi, tako da se ta letvica spustila zadnjih nekoliko godina praktički već na 12-13 godina života', Zoran Zoričić iz Hrvatskog društva za alkoholizam.

Dok broj ovisnika o heroinu opada, zabrinjavajuće su nove, jeftine i lako dostupne droge.

'Ulaz je na neki način u svijet drogiranja od strane mladih jer su smart shopovi ponekad upravo ta mjesta gdje se pod krinkom osvježivača prostora takvo što, i internetom naši mladi to dobivaju i preko pošte', rekao je neuropsihijatar Slavko Sakoman.

Prosječna dob početka uzimanja droge je 16 godina. Eksperimentiranje počinje i ranije. Siniša predlaže, ipak ne. 'Definitivno se ne isplati početi eksperimentirati. Smatram da bi trebali ulagat svoju energiju u druge stvari, u školovanje, edukaciju', rekao je Siniša Kabić Peters iz Udruge Porat.

Jer put kroz ovisnost većinom se pokaže kobnim odabirom.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene