Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova odluka

Hrvatska glasala za primirje u Gazi, MVEP objavio razlog

Hrvatska je sinoć glasala za primirje u Gazi. Bila je među tri četvrtine zemalja UN-a koje su zatražile trenutačni humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa. Priopćenjem se oglasilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je u UN-u glasala za primirje u Gazi. Podsjetimo, prije mjesec i pol Hrvatska je uz još 13 zemalja bila protiv. Oglasilo se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i objasnilo razloge takve odluke.

"Hrvatska je podržala humanitarnu rezoluciju o zaštiti civila u Općoj skupštini UN-a. Riječ je o isključivo humanitarnoj rezoluciji koja je lišena političkih ocjena i odnosi se na tešku humanitarnu situaciju u Gazi te je kao takva dobila podršku Hrvatske. Rezolucija ima za cilj zaštitu palestinskih i izraelskih civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i izrijekom traži bezuvjetno oslobađanje talaca.

Hrvatska principijelno podržava pravo Izraela na samoobranu i zaštitu vlastitog pučanstva nakon brutalnog terorističkog napada Hamasa od 7. listopada, koji smo snažno i nedvosmisleno osudili i koji je uzrok izbijanja trenutnog sukoba. Hrvatska također poziva na žurno i bezuvjetno oslobađanje talaca i humanitarni pristup istima.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja afera Mreža Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove"

Hrvatska se na isti način principijelno i dosljedno zalaže za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila, osobito žena i djece, te dostavu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Hrvatska je stoga već uputila humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu Gaze u iznosu od milijun i 250 tisuća eura", stoji u priopćenju MVEP-a. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene