Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mora li sve u zadnji čas?

Vujčiću danas zadnji radni dan, HNB ostaje bez guvernera

Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska narodna banka od ponedjeljka je bez guvernera. Borisu Vujčić u petak će odraditi posljednji radni dan. Sve se to dogodilo jer vladajući, bolje reći premijer Andrej Plenković, nije odlučio hoće li ga zadržati ili mu se zahvaliti na vođenju središnje banke.

Boris Vujčić će se u petak oprostiti od HNB-a. A hoće li se sljedećeg tjedna vratiti na novih 6 godina, on nevoljko govori. Kaže da to pitanje nije za njega, već za druge. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Češki ulagač 'neozbiljan' Ministarstvo financija: Centar banka mogla je izbjeći stečaj Slika nije dostupna Ništa od dokapitalizacije Centar banka zaustavila pružanje usluga klijentima, HNB predložio stečaj

I prije šest mjeseci jasno je znao po kojim se pravilima igra. "Ako dobro radim ce me ostaviti, ako ne naći ce nekog boljeg“, govorio je u tada u Dnevniku Nove TV.

Ali način na koji je prvi put u povijesti HNB doveden u situaciju da nema guvernera, ni on, a ni mnogi drugi nisu očekivali.

Na pitanje kakva se poruka šalje da se sve radi u zadnji tren, Grozdana Perić, predsjednica Odbora za financije, odgovara: "Pa evo, to je u nekim slučajevima moguće".

A i ministar financija Zdravko Marić koji je surađivao s guvernerom, o kadroviranju ne bi govorio.

Zakon o HNB-u je više nego jasan. Guvernera Hrvatske narodne banke imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. Predsjednica Odbora tvrdi da se konzultacije provode.

"Nemamo još imena, ali vjerujte to ćemo na vrijeme obavijestiti javnost", kaže Perić, koja na konstataciju da vremena više nema i da od ponedjeljka HNB nema guvernera, kaže da je i u petak radni dan i da se sve može stići.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, kaže da će sjednica Odbora za financije biti sljedeći tjedan. "Na Odboru će se razmatrati kandidat i u petak, zadnji dan Sabora prije ljetne pauze, će se glasati o guverneru“, kaže Kosor.

Guverner je formalno od nedjelje bez posla. A 17. srpnja mandat istječe zamjeniku guvernera Relji Martiću i viceguvernerima Tomislavu Presečanu, Damiru Odaku i Vedranu Šošiću. Dakle, ostaju tri člana ako Sabor ne izabere nove članove.

Izgleda da je novi stil aktualne Vlade da sve radi u zadnji tren. Predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa vladajući su izabrali iz drugog pokušaja, a Povjerenstvo je nekoliko dana bilo bez predsjednika.

Dražen Jelenić kao glavni državni odvjetnik imenovan je četiri dana prije isteka mandata Dinka Cvitana.

HNB je treća institucija koja pokazuje premijerov način upravljanja zemljom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene