Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Batina prva na udaru

Hrvatska na udaru vodenog vala: Evo koja su mjesta najugroženija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dunav je poplavio prve kuće u Baranji. Na Zelenom toku kod Batine poplavljeno je 20-ak kuća za odmor.

Naseljena mjesta za sada su sigurna. Štiti ih više od 100 kilometara nasipa. Ako pogledamo na kartu vidjet ćemo da su na Dunavu najugroženija mjesta Batina, Aljmaš, Vukovar i Ilok. Prva je na udaru vodnoga vala Batina i ondje se može očekivati i najveći vodostaj. Prognoze su da će se on popeti iznad 750 centimetara, a nasipi trebaju izdržati do 800 centimetara. Preventivno se priprema oko 350.000 vreća s pijeskom. U obranu od poplava uključila se i vojska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 725 centimetara Vukovar: Stigao vrhunac vodenog vala, vodostaj Dunava rekordan Slika nije dostupna Drava stagnira VIDEO Platnena barijera čuva Osijek od poplave!

Bez gumenih čizama Josip ne može do svoje kuće za odmor. Voda mu je stigla na kućni prag. 'Ranije je bilo pravilo svake 10. godine visok vodostaj pa vam vikendica bude pod vodom ili u vodi, a sad vam je pravilo da nema pravila', kazao je Josip Varga iz Batine.

Dunav kod Batine mogao bi narasti do 750 centimetara. Poplavljene vikendice u nebranjenom su području- ispred nasipa. Kuće u Batini ne bi smjele poplaviti. Kritične točke nasipa dodatno se osiguravaju vrećama pijeska. Dodatne vreće su dodatna sigurnost za uplašeno stanovništvo. 'Jako se plašim, ne znam šta će biti', kazala je Gizela Doboš iz Batine.

>>
'Hrvatska se mora pripremiti za EKSTREMAN vodeni val!'

Hrvatska se ozbiljno priprema za nadolazeći vodni val, a u obranu od poplava uključila se i vojska -100 vojnika puni vreće pijeskom. 'Protupoplavni NOS bit će ovdje angažiran koliko god bude trebalo. Znači, u slučaju angažmana na izgradnji i sanaciji nasipa, mi smo spremni to provesti u najkraćem mogućem roku', kazao je Mario Maslov, zapovjednik protupoplavnog NOS-a.

Dok se jedan dio Baranje brani od poplave, drugi tek s poplavom dolazi na svoje. Park prirode Kopački rit. 'Najbolje vrijeme za posjećivanje parka zato što se park sada vidi u njegovom najljepšem izdanju', kazao je Damir Opačić, ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita

I Vukovar se priprema za veliki vodni val. Ondje je naručeno 25.000 vreća s pijeskom. Već su se danas počeli podizati zečji nasipe, a vojska u pomoć stiže u nedjelju. Gradonačelnik Vukovara pozvao je radno sposobno stanovništvo da se stave na raspolaganje Stožeru za zaštitu i spašavanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene