Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za talijanski list

Josipović: Hrvatska možda povuče tužbu protiv Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dao je intervju za talijanski list Corriere della Sera.

Treći predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naglasio je da tužbu može povući samo Vlada, ali misli da bi Hrvatska mogla preispitati odluku o tužbi za genocid protiv Srbije.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Glavna tema razgovora Tadić i Josipović pripremaju vansudsku nagodbu

To bi se moglo dogoditi ukoliko Beograd prihvati pregovore o nestalim osobama, suđenjima za ratne zločine i vraćanju kulturnog blaga, koje je nestalo tijekom rata.

Josipović je, u intervjuu za talijanski dnevni list Corriere della Sera, istaknuo da 'ne vidi razlog zbog kojeg bi se nastavilo s tužbom za genocid ako bi Beograd prihvatio ove uvjete'.

'Pregovarat ću s Beogradom o nestalim osobama, suđenjima za ratne zločine i vraćanju opljačkanog kulturnog blaga. Ako prihvate te uvjete, nema razloga nastaviti s tužbom za genocid', rekao je novi predsjednik Hrvatske.

On je za talijanski dnevnik praktički samo potvrdio ono što je rekao u nedavnom intervjuu za Tanjug.

Tada je objasnio da je Hrvatska svoju tužbu podnijela u trenutku kad Srbija nije ispunjavala ni minimum obaveza koje je postavila međunarodna zajednica.

'Te obaveze odnosile su se na sudbinu zatočenih i nestalih osoba, na kazneni progon počinitelja ratnih zločina, kao i na vraćanje kulturnog blaga... Od trenutka podnošenja tužbe Srbija je učinila značajne napore u smjeru poboljšanja odnosa, a u suradnji s Hrvatskom intenzivno radi i na ispunjavanju svojih obaveza – vraćen je veliki dio kulturnog blaga, procesuiraju se počinitelji ratnih zločina i rješavaju se sudbine nestalih", istaknuo je Josipović.

Tadićeva čestitka

Predsjednik Srbije Boris Tadić je, u čestitki novoizabranom šefu hrvatske države, ponovio stav Beograda da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda, smatrajući da je uputnije sve takve sporove rješavati izvansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smiju ostati zaboravljene.

'Ne postoji kolektivna krivnja i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedjela zbog žrtava i njihovih obitelji i zbog pomirenja naroda na Balkanu', rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije čestitao je Josipoviću na izbornoj pobjedi i pozvao ga je da zajedno rade na uspostavljanju europskih civilizacijskih normi na prostoru zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

'Budućnost svih naroda i država u regiji je u Europskoj uniji, gdje trebamo biti dobri susjedi i prijatelji. Srbija i Hrvatska imaju odlučujuću ulogu u procesu transformacije zapadnog Balkana u zonu dugotrajne stabilnosti i održivog razvoja. Pretpostavke takve politike su izgradnja pravne države, uvažavanje razlika i sagledavanje zajedničkih ekonomskih i vrijednosnih ciljeva', rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, Srbija očekuje od novog hrvatskog predsjednika poštovanje njenog integriteta, povratak izbjeglih Srba, povratak njihove imovine, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, pravo na rad i zapošljavanje, kao i pravo na očuvanje identiteta i kulture, uključujući pravo na upotrebu pisma i jezika.

'Istovjetna je i obaveza Srbije prema svojoj hrvatskoj nacionalnoj zajednici', zaključio je Tadić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene