Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatno putem aplikacije

PRVI U SVIJETU Danas je Hrvatska primjer i inspiracija drugim državama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od danas svi ljudi unutar granica Republike Hrvatske ove blagdane mogu čitati potpuno besplatno putem nove aplikacije Croatia Reads (Hrvatska Čita). Od danas se u Hrvatskoj ruše sve prepreke koje stoje između znanja i ljudi. Od danas je u Hrvatskoj ulaz u virtualnu knjižnicu besplatan svima, stanovnicima i turistima. Danas je Hrvatska primjer i inspiracija drugim državama.

Dobro došli u Hrvatsku, otvorenu digitalnu knjižnicu, prvu zemlju na svijetu koja je u potpunosti Zona Besplatnog Čitanja; zemlju u kojoj je dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar njenih granica, bez članske iskaznice ili posebnog koda; zemlju u kojoj je pristup pisanoj riječi i znanju pravo svakog čovjeka, a ne privilegija vezana za institucije.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Zadovoljstvo nam je i velika čast obavijestiti građane Republike Hrvatske i njene mnogobrojne turiste da ove blagdane u Hrvatskoj mogu čitati besplatno pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. Sve što trebaju napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

Projekt FREZ (Free Reading Zones) je prvi put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet u Zagrebu postao prva Zona Besplatnog Čitanja u Hrvatskoj. Café Velvet je zapravo pilot-projekt koji je od početka imao ideju cijele Hrvatske kao Zone Besplatnog Čitanja u vidu. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads, Hrvatska je postala zemlja u kojoj je danas eruptirala revolucija knjige - medija koji se baš u njoj u potpunosti oslobađa u digitalnom formatu i pronalazi put do čitatelja bez obzira gdje se on nalazio, u centru Zagreba ili na otoku u Dalmaciji. Ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.

“Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli,” izjavila je Mirela Rončević, voditeljica projekta. “Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana uz kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, plaćeni su za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske pisana je riječ na dohvat ruke.“

“Ne smije biti važno jeste li član institucije i živite li u gradu s knjižarama i knjižnicama kako biste imali pristup knjigama”, dodala je Rončević. “Još uvijek pristup knjizi ovisi o tome gdje se nalazite i kojoj instituciji pripadate. Još uvijek čitamo ono što nam drugi diktiraju, a ne ono što sami otkrivamo. Još uvijek jako mali broj pisaca dobije šansu objaviti napisano. Kada se knjige otvore u digitalnom formatu, stvaraju se nove mogućnosti koje svako evolvirano društvo treba maksimalno iskoristiti. Danas smo ostvarili taj cilj, i da radost bude veća, ovaj dar besplatnog i slobodnog čitanja Hrvatska poklanja svojim stanovnicima i posjetiteljima na dan Svetog Nikole.“

Croatia Reads aplikacija, kao i cijela inicijativa pod istim imenom, je velika stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati. Podržava se i širenje digitalne pismenosti koja je ključan dio njihove sadašnjosti i budućnosti.

Beneficije za turizam Hrvatske također su mnogostruke. Kolekcija u aplikaciji, koja neprestalno raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj i knjige na raznim svjetskim jezicima, kako beletristiku tako i publicistiku. Od pop-fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica. Od poezije i putopisa do zabave i slikovnica. Od umjetnosti i ekonomije do znanosti i tehnologije.

Danas kada turist dođe u Hrvatsku, nalazi se u zemlji u kojoj su mu suvremene knjige dostupne za informiranje i zabavu, potpuno besplatno. Nalazi se u zemlji u kojoj se čita na svim svjetskim jezicima, ne samo na hrvatskom; zemlji u kojoj se ne pravi razlika između državljana i posjetitelja, u kojoj se prošlost spaja s budućnosti, a tehnološki i intelektualni napredak s kulturom. Ovo je dar slobode koju je turist dobio u Hrvatskoj. I taj turist se vraća u svoju zemlju s pričom u kojoj je Hrvatska velikodušna, ekološki osviještena i okrenuta budućnosti.

Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka. “Osigurali resurse za besplatno čitanje ove blagdane i nadamo se da će se ono nastaviti i nakon njih,” izjavila je Rončević. “Postavili smo čvrste temelje, u suradnji s top izdavačima iz cijelog svijeta i tvrtkom koja je ustupila najsuvremeniju tehnologiju za čitanje, kako bi napokon otvorili knjige u virtualnom svijetu kao što su se već otvorili drugi mediji poput novina i časopisa.“

Pozivamo edukatore diljem zemlje, uključujući profesore i knjižničare, da informiraju svoje studente i članove knjižnica o aplikaciji, i pomognu nam u širenju znanja. Pozivamo i sve turističke zajednice, muzeje i hotele da informiraju goste kako ih od turističkih vodiča i ostalih knjiga za razonodu u Hrvatskoj dijeli jedan klik. A sve stanovnike pozivamo da ove blagdane skinu Croatia Reads aplikaciju i čitaju kada žele, gdje žele i koliko žele. Jer moć knjige zapravo je u rukama čitatelja i ona je danas počela svoju novu priču u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo svim ljudima koji su pomogli u realizaciji projekta, uključujući hrvatske izdavače koji su ustupili svoje naslove u digitalnom formatu. Izdavačima čije knjige trenutno nisu u kolekciji vrata ostaju širom otvorena i oni se mogu pridružiti kada budu spremni. Bit će nam posebno zadovoljstvo nastaviti graditi hrvatsku kolekciju u skladu s njihovim željama i mogućnostima.

Hvala Velvetu koji je prvi otvorio vrata FREZ projektu u Hrvatskoj. Hvala svim medijima koji projekt prate od početka s velikim interesom. Posebno hvala ljudima diljem Hrvatske (i šire) koji našu misiju podržavaju na Facebooku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene