Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO ĆE BITI ODOBRENO

Hrvatska ipak dobiva izraelske avione? State Department uputio Kongresu obavijest, ali postoji jedno važno pitanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nije poznato je li to prijedlog da se avioni Hrvatskoj prodaju s izraelskom tehnologijom ili će morati biti vraćeni u prvobitno stanje, bez tih nadogradnji.

Američki State Department poslao je 11. prosinca Kongresu obavijest o transferu trećoj strani, potvrdili su iz Veleposlanstva SAD-a, a vezano za izraelsku prodaju aviona F-16 Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Izraelski ministar ozlijeđen u prometnoj nesreći Nije prva nesreća Prevrnuo se automobil u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar: Nije bio sam Izraelski tenkovi Bez uobičajene revizije "Situacija je hitna, to je u nacionalnom interesu!": State Department zaobišao Kongres i odobrio prodaju oružja Izraelu

Po američkom zakonu o kontroli izvoza oružja, na to Kongres sada treba dati svoje odobrenje, što je standardna procedura. Rok za davanje odobrenja je 15 dana, a Kongres ovakve zahtjeve uglavnom prihvaća.

Važno je istaknuti kako još nije poznato je li to prijedlog da se avioni Hrvatskoj prodaju s izraelskom tehnologijom ili će morati biti vraćeni u prvobitno stanje, bez tih nadogradnji. Tada će biti riječ o F-16 Block 30.

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske zasad još nema službene potvrde ove informacije.

Pojašnjenje Veleposlanstva SAD-a

Iz američkog veleposlastva u Zagrebu pojasnili su proceduru: "SAD odobrava prodaju naoružanja svojim partnerima kroz sustav za prodaju vojne opreme (Foreign Military Sales, FMS). Kao dio prodaje stranim državama, kupci moraju pristati da će tražiti pisano odobrenje američke vlade prije bilo kakve prenamjene, modifikacije ili daljnje prodaje vojne opreme nekoj trećoj državi ili kupcu.

U posljednjih nekoliko desetljeća SAD je odobrio tisuće takvih zahtjeva za tzv. Third Party Transfer (TPT), koji su se odnosili na sve prodaje, od streljiva pa sve do velikih složenih obrambenih sustava. Takva preprodaja vojne opreme tretira se transparentno, u skladu s interesima američke vanjske politike, a cilj je da se zaštiti integritet sustava naoružanja i da se osigura osjetljiva vojna tehnologija. U sklopu tog procesa, zahtjev za ovakvim transferom može potaknuti dodatno preispitivanje u Kongresu ako vrijednost vojne opreme prelazi određeni iznos.

Kad se odobrava takav zahtjev, SAD uobičajeno traži od svojih partnera da vojnu opremu američke proizvodnje koju su nabavili kupnjom od SAD-a ili kroz neki drugi program vojne pomoći vrate u svoje izvorno stanje ili da uklone s nje bilo kakve dodatke koje je država kupac instalirala. Osim toga, SAD često surađuje s državom koja je izvorni kupac, ne bi li se osiguralo da su vojnu opremu prije daljnje prodaje prikladno pripremile ovlaštene osobe.

Ovaj proces nalaže da je odgovornost za razumijevanje tih zahtjeva na državi koja želi prodati vojnu opremu američke proizvodnje trećoj strani, kao i za iznošenje tih uvjeta zemlji koja tu opremu želi kupiti.

Iako američka vlada u pravilu ne komentira ciljeve i namjere svojih saveznika pri nabavi vojne opreme, možemo reći da u širem smislu SAD snažno podupire napore Hrvatske kao članice NATO saveza u njezinim planovima modernizacije, uključujući i kupnju F-16 aviona iz Izraela."

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković kazao je jučer kako "modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bilo bi dezavuiranje samog natječaja."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene