Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi vizni režim

'Hrvatska država mi je slomila srce! Uveli ste vize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. travnja uvedene su vize za turiste iz Rusije, Turske, Ukrajine, a upravo broj gostiju iz tih zemalja svake je godine u porastu.

Istra im se svidjela. Kupili su i brod. Platili vez. A od sad, ako žele doći, moraju plaćati i vizu. 'Mjesto je divno, ali procedura oko putovanja je problem', rekao je Bahadas iz Turske. 'Hrvatska država mi je slomila srce. Uveli su vize, a to otežava dolazak. Mnogi bi rado došli ovdje i trošili svoj novac, zato bih volio da je proces malo fleksibilniji', rekao je Hamdi iz Turske.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći" Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

Novi vizni režim ne straši samo goste. Bojazan se širi cijelim turističkim sektorom. 'Trenutak oko čega se mi hotelijeri pribojavamo da li će naši konzulati stvarno biti u mogućnosti izdati tu količinu viza koje bi trebale biti izdane u vrlo kratkom roku', rekla je Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arenaturista.

Posebno se to odnosi na ruske turiste koji se najčešće na putovanje odlučuju u zadnji tren. A broj njihovih dolazaka nije zanemariv. 'Ruski gosti su konstantno u porastu i možemo reći da su 2012. zabilježili 6 posto plusa i to je najbolji rezultat u povijesti uopće', rekao je Denis Ivošević, direktor TZ Istre.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku ih je prošle godine došlo gotovo 200 tisuća. Ostvarili su milijun i šesto tisuća noćenja. Gotovo polovicu upravo u Istri.

>> Turistički sektor u problemu zbog uvođenja viza za niz država

'Za Istru su ruski gosti vrlo bitni. Takvi gosti jako puno troše na rent a car, na izlete, na suvenire, što potiče razvoj lokalne ekonomije i svi od tog u destinaciji imaju velike koristi', rekao je Denis Ivošević.

Osim toga to su gosti koji uglavnom zaposjedaju hotele s 4 ili 5 zvjezdica, luksuzne vile. Ostvaruju gotovo polovicu ukupnog pulskog zračnog prometa. Gubitak ruskog tržišta bio bi nemjerljiv.

'Mi se pribojavamo već nekoliko godina tog trenutka upravo zbog tog', rekla je Kraljević. Putničke agencije zasad ne bilježe veće promjene. Iako su turistima 'povlastice' ukinute, nadaju se da neće biti odustajanja od putovanja iz tog razloga.

'Gosti iz Turske i Rusije ako putuju u druge destinacije u Europi već su naučeni, imaju potrebu ishodovati vize', rekla je Sandra Gobin iz jedne putničke agencije. Tješi činjenica da s vizama imaju iskustva. Svi zajedno nadaju se što bržem i jednostavnijem postupku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene