Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska danas slavi Dan državnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kad je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Povijesnu Odluku Hrvatski je sabor, tada Sabor Republike Hrvatske, donio na zajedničkoj sjednici svih svojih vijeća, jasno naznačivši da tim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i zajedničke države SFRJ te postupak za međunarodno priznanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod teretom krize Predsjednik Josipović priredio primanje u prigodi Dana državnosti Slika nije dostupna Poslao mu čestitku Sarkozy Josipoviću čestitao Dan državnosti

Sabor je na istoj sjednici donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Povijesnoj odluci o pokretanju postupka razdruživanja prethodio je referendum u svibnju 1991., na kojemu se golema većina hrvatskih građana, više od 94 posto, očitovala da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.

>> Sanader: Trebamo unaprjeđivati ono što smo postigli

>> Jezerinac na misi recitirao Thompsonovu pjesmu!

>> Bozanić: Hrvatskim građanima se laže i manipulira

>> Povodom Dana državnosti položeni vijenci na Mirogoju

Osim toga, u proljeće i rano ljeto te 1991. Hrvatska i njezini građani već su bili suočeni s pobunom lokalnih Srba kao i sa srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te stradanjem civila.

Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno za tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.

Proslava Dana državnosti ove se godine održava u Zagrebu i Vukovaru, uz nazočnost najviših predstavnika državnog vrha, predsjednika Republike Stjepana Mesića, predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene