Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROŠIRENJE LNG TERMINALA

Krk postaje europsko energetsko čvorište: Hrvatska, Austrija i Bavarska dogovorile suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković, austrijski kancelar Karl Nehammer i predsjednik vlade njemačke savezne države Bavarske Markus Söder u četvrtak su na Krku formalizirali suradnju o međusobnoj podršci pri jačanju energetske sigurnosti, diversifikaciji izvora energije i osiguranju opskrbe prirodnim plinom i obnovljivim vodikom.

U zajedničkoj izjavi istaknuli su kako se zbog ruske agresije na Ukrajinu "potrebni novo vrednovanje i novi koncept energetske opskrbe Europe". Hrvatska bi u tome imala ključnu ulogu s LNG terminalom na Krku, ali za to je potrebno "povećati i prilagoditi plinski transportni sustav Republike Hrvatske i susjednih zemalja".

Sve strane namjeravaju usko surađivati i podržavati daljnje povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i njegovu transformaciju u energetsko čvorište za plin i obnovljivi vodik u jugoistočnoj Europi.

Kako bi se ostvario taj cilj osnovat će se "Upravljačka skupina za energetiku" na razini stručnjaka, a u njemu će sudjelovati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Savezno ministarstvo za zaštitu klime, okoliša, energetike, mobilnosti, inovacija i tehnologije i Savezno ministarstvo za rad i gospodarstvo Austrije te Bavarsko državno ministarstvo za gospodarstvo, zemaljski razvoj i energetiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vruća tema Oporba oštrija nego ikada: "Agresija HDZ-a na Ustav može se usporediti s agresijom Rusije na Ukrajinu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORAVAK U OMIŠLJU Plenković o protivnicima obuke Ukrajinaca: "Igraju igru skrivača i nemaju hrabrosti reći za što se zalažu"

"Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz kolovoza 2022., buduća nadogradnja na kapacitet od 6,1 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje trebala bi omogućiti opskrbu europskog plinskog transportnog sustava. To bi pridonijelo osiguravanju diversifikacije izvora i nabavi dodatne količine prirodnog plina zemljama u neposrednom susjedstvu te većoj opskrbi Europe u cjelini. Istodobno terminal bi u budućnosti trebao postati ulaznom točkom za opskrbu obnovljivim vodikom. Time se na otoku Krku stvara čvorište za buduću energetsku opskrbu Europe. Ovo je posebno važno u kontekstu budućeg povezivanja s istočnim Sredozemljem (Jadransko-jonska regija)", piše u zajedničkoj izjavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene