Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak od prošle godine

Hrvatska 35. najmirnija zemlja svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je 35. najmirnija zemlja svijeta, po globalnom mirovnom indeksu za 2012. objavljenom u utorak, koji pokazuje da je unatoč sukobima u Siriji svijet bio mirnije mjesto nego godinu prije.

Popis zemalja po globalnom mirovnom indeksu svake godine sastavlja Institut za ekonomiku i mir (IEP) sa sjedištima u Australiji i Sjedinjenim Državama. Temelji se na 23 kriterija, od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjedima. Hrvatska je s prosječnom ocjenom 1,6 (ocjena jedan najbolja, pet najlošija) napredovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 35. mjestu od 158. država uključenih u istraživanje.

Najbolja ocjena RH je dodijeljena u broju pogibija u vanjskim i unutarnjim sukobima, izvozu oružja, broju samoubojstava, broju raseljenih, terorističkim napadima, političkom teroru i financiranju misija UN-a. Najlošiju ocjenu (4,0) Hrvatska je dobila u kategoriji pristupa oružju, a ocjene 3,0 zabilježene su u kategorijama percepcije kriminala u društvu, sigurnosnom osoblju i policiji te vojnoj sposobnosti.

Na globalnom planu mirovni indeks porastao je nakon dvije godine nazadovanja. Po prvi put subsahasrka Afrika nije bila najnasilnije mjesto na svijetu, prepustivši tu nezahvalnu poziciju Bliskom istoku i Sjevernoj Africi zbog posljedica Arapskog proljeća. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene