Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica Kosova Jahjaga

'Hrvatima mjesto u ustavu i u parlamentu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon susreta s hrvatskim predjsednikom Ivom Josipovićem, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga izjavila je kako bi Hrvati trebali postati ustavna zajednica.

Kosovski bi Hrvati trebali postati ustavna zajednica kojoj će mjesto u parlamentu biti zajamčeno, najavila je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u petak nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Prištini.

"Predsjedniku Josipoviću još sam jednom izrazila našu posvećenost da hrvatski narod na Kosovu bude ustavna zajednica sa zajamčenim mjestom u skupštini Kosova", rekla je Jahjaga preko prevoditelja na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta.

I Josipović smatra kako su manjine važna poveznica dviju zemalja. "Albanska manjina u Hrvatskoj i hrvatska na Kosovu važne su poveznice. Znamo da je bilo i problema, mnogi su se iselili, ali drago mi je što hrvatska zajednica ovdje na Kosovu dobiva i nove mogućnosti da se afirmira i da oni koji žele ponovno dođu na Kosovo", rekao je.

"I Albanci s Kosova dali su izniman doprinos (Hrvatskoj) u svim područjima, od vremena kad smo gradili svoju neovisnost do danas kad sudjeluju kao vrlo istaknuti građani Hrvatske u svim aspektima javnog života", dodao je.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti" Slika nije dostupna Čeka se potvrda Predsjednica Kosova najesen stiže u Hrvatsku?

>>Dačić prijeti: Smijenit ću sve Srbe na Kosovu!

Josipović je kosovskoj predsjednici čestitao na napretku ostvarenom u pregovorima sa Srbijom i izrazio nadu da će njihovi odnosi uskoro biti poput odnosa bilo kojih drugih dviju zemalja.

"Hrvatska snažno podupire pregovore koji se vode između Kosova i Srbije. Smatramo da je napredak vrlo važan i objema zemljama na tome odajemo priznanje. Ti pregovori koji bi trebali potpuno normalizirati odnose sigurno su dobar put prema Europi i nadamo se da će oni biti nastavljeni u duhu prijateljstva, suradnje i europske vizije povjerenja", rekao je.

Dvoje predsjednika izrazilo je želju da se gospodarski odnosi Hrvatske i Kosova intenziviraju.

Hrvatski predsjednik koji prvim službenim posjetom Kosovu završava četverodnevnu balkansku turneju koja je obuhvatila i Crnu Goru i Makedoniju, u Prištini se još sastao s premijerom Hashimom Thacijem i predsjednikom parlamenta Jakubom Krasniqijem, a u petak i subotu još su u planu posjeti hrvatskoj zajednici u Janjevu, te hrvatskom kontingentu KFOR-a, kao i manastiru Dečanima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene